Ο μεγαλύτερος φοροφυγάς στην Ελλάδα αποδείχθηκε η γερμανική εταρεία Hochtief, η οποία διαχειριζόταν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», για μη απόδοση ΦΠΑ και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των 600 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα το Ελληνικό Δημόσιο δικαιώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έναντι της γερμανικής εταιρίας Hochtief για μη απόδοση ΦΠΑ της τελευταίας ύψους 600 εκατ. ευρώ, μετά από ένα χρόνο δικαστικής διαμάχης.
Όπως έκρινε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία είναι άμεσα εκτελεστή, η γερμανική εταιρία έκανε κακή χρήση της εξαίρεσης από την απόδοση ΦΠΑ που δικαιούνταν για συγκεκριμένες μόνο δραστηριότητες, επεκτείνοντάς την παρανόμως και σε άλλες.
Τι ορίζει η δικαστική απόφαση
Με βάση την απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο, αποτελούμενο από την πρόεδρο Εφετών Μαρίνα Πιπεράκη-Πρέκα και τους εφέτες Νικόλαο Παπαμιχαλόπουλο (εισηγητή) και Ελένη Ιατρού:
Απορρίπτει την προσφυγή της Hochtief δικαιώνοντας την κρίση των φορολογικών αρχών της χώρας μας.
Απορρίπτει και καθιστά άκυρη την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που δικαίωνε τη Hochtief, τονίζοντας πως με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα η Διαιτησία δεν έχει την εξουσία να σβήσει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.
Ακόμα και αν η εταιρεία προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του Εφετείου είναι δεσμευτική και εκτελεστή, ενώ το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι για λόγους ουσίας.
Επιπλέον το δικαστήριο καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως υποστήριζε η Hochtief, απειλώντας να διεκδικήσει και να εισπράξει και αποζημίωση από τη χώρα μας.
Η... χαμένη υπόθεση που τελικά δικαιώθηκε
Η εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και το 2010 υπέβαλε και αίτηση για υπαγωγή σε διαιτησία ενώπιον του London Court of International Arbitration, αμφισβητώντας το ποσό του ΦΠΑ που της είχαν επιβάλει οι φορολογικές αρχές. Μάλιστα κατάφερε να κερδίσει και την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου, με την οποία το ελληνικό κράτος καλούνταν να διαγράψει τις απαιτήσεις του για την πληρωμή των φόρων.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε και τελικά σε τρεις συνεδριάσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2013 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέτασε και απέρριψε την προσφυγή της «υπ' αριθμόν 1» κατασκευαστικής εταιρείας της Γερμανίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου.