Με ένα ξεκάθαρο «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας απάντησε το εκλογικό σώμα στο πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Οι οπαδοί της διατήρησης της ενότητας του Μεγάλου Βασιλείου κατήγαγαν μια «καθαρή» νίκη λαμβάνοντας το 55,3% των ψήφων, έναντι 44,7% που έλαβε το «Ναι».Η παράταξη του «όχι» συγκέντρωσε 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του «ναι» ενώ η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 84,6%. Τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια αναλυτικά (πατήστε πάνω για μεγέθυνση):
Χαρακτηριστικό πως ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέβασε σχετικά νωρίς στο Twitter μια δήλωση στην οποία έδινε συγχαρητήρια στον ηγέτη της καμπάνιας των Ενωτικών Άλιστερ Ντάρλινγκ. Γύρω στις 9 ώρα Ελλάδας θα κάνει και επίσημο διάγγελμα δηλώνοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.
Τον Ιανουάριο καταθέτει ο Κάμερον το νομοσχέδιο εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε στη δήλωσή του το Ηνωμένο Βασίλειο «να ενωθεί» μετά την επικράτηση του «όχι» και να προχωρήσει εμπρός. «Ηλθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειό μας να ενωθεί και να προχωρήσει εμπρός».
Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακουφισμένος από το γεγονός πως γλίτωσε στο παρά πέντε την παραίτηση δήλωσε ότι «το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά...δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας».
Επιπλέον, τόνισε ότι τον Ιανουαρίο θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο με εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.Ο Κάμερον, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη Σκωτία, η οποία ήδη διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, και οι οποίες θα αφορούν τους φόρους και τις δαπάνες. Την ίδια δέσμευση έχουν αναλάβει και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων στη Βρετανία.
«Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία», πρόσθεσε ο ο Κάμερον στους δημοσιογράφους μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο.
Επιπλέον, σχολίασε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε έντονα πάθη», «ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο και κατέληξε: «Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας».
Οι πανηγυρισμοί
Τα βρετανικά μέσα πανηγυρίζουν με τη σειρά τους με τον Independent να κάνει λόγο για ουσιαστική επανένωση της Μ. Βρετανίας, O Ντάρλιγκ δήλωσε πως: «Οι πολίτες της Σκωτίας επέλεξαν την ενότητα από τον διαχωρισμό. Επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς που μας ενώνουν με τη Μ. Βρετανία. Ας μην τους αφήσουμε ποτέ να διαρραγούν».
Από την μεριά του ο ηγέτης της διάσπασης, Άλεξ Σάλμονς εμφανώς συντριμμένος από το αποτέλεσμα τόνισε στη σύντομη δήλωσή του: «Οι άνθρωποι που μετείχαν στην καμπάνια εμπνεύστηκαν από αυτήν. Ήμασταν όλοι μέρος αυτής. Αυτή η προσπάθεια άγγιξε ανθρώπους που πριν δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική. Όταν ξεκινούσαμε δεν περίμενα πως θα βρεθούν τόσοι άνθρωποι να στηρίξουν την προσπάθεια. Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε ως ένα έθνος». Ο Σάλμονς ανέφερε ότι «αποδέχομαι την ετυμηγορία του λαού και καλώ όλους τους Σκωτσέζους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού της Σκωτίας», ωστόσο, παρά τη δέσμευσή του, και παρά το γεγονός ότι το «Οχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας ήταν ξεκάθαρο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα του για διαχωρισμό, καθώς προέτρεψε τους υποστηρικτές του να επικεντρωθούν στα επιτεύγματα του κινήματος τους και όχι στην αποτυχία τους.
Τις πρώτες πρωινές ώρες και ενώ είχε ήδη διαφανεί το αποτέλεσμα, ο Σάλμοντ, αποφεύγοντας τις κάμερες, επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό τζετ στο Αμπερντίν και κατευθύνθηκε προς το Εδιμβούργο.
Σε μήνυμά του στο Twitter εγκωμίασε τη Γλασκώβη, που ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας αλλά και όλους τους Σκωτσέζους για την απίστευτη υποστήριξή τους.
Η αλήθεια είναι ότι οι Ενωτικοί πήραν σαφές προβάδισμα νίκης σε μια από τις; μεγάλες πόλεις: στο Εδιμβούργο που είναι το οικονομικό κέντρο της Σκωτίας, αλλά όχι και στη Γλασκώβη. Στην πρώτη περίπτωση το «Όχι» έλαβε 66,1% έναντι 38,9% του «Ναι», ενώ στη δεύτερη το «Ναι» επικράτησε με 53,49% έναντι 46,51% του «Όχι». Ενα εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του δημοψηφίσματος είναι η συμμετοχή, που έφτασε στο 84,5%.
Καταγγελίες για νοθεία
Στο μεταξύ συναγερμός σήμανε στη Γλασκώβη έπειτα από καταγγελίες για διπλοψηφία. Οι καταγγελίες αφορούσαν δέκα διπλές ψήφους οι οποίες τελικά βρέθηκαν και δόθηκαν στην αστυνομία, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποια πλευρά τις έκανε.
Η αντίδραση των αγορών
Θετική ήταν και η αντίδραση των αγορών μετά την άνετη νίκη των Ενωτικών με τη στερλίνα να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα έναντι του δολαρίου, τη στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες πιεζόταν αρκετά. Όπως αναφέρει η Μπρέντα Κέρι, χρηματίστρια στο Λονδίνο, «ήταν μια βραδιά με πολύ δουλειά, αλλά τώρα βλέπουμε με μεγάλη ανακούφιση τα αποτελέσματα».