Το μυστήριο της Αμφίπολης: Νέες ενδείξεις ότι ο τάφος είναι ασύλητος - iefimerida.gr

Το μυστήριο της Αμφίπολης: Νέες ενδείξεις ότι ο τάφος είναι ασύλητος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς η πορεία των ανασκαφών προχωράει, εκτός από ευρήματα που μαγεύουν, όπως το ψηφιδωτό δάπεδο σε άριστη κατάσταση φωτογραφίες του οποίου είδαν χθες το φως της δημοσιότητας εντυπωσιάζοντας την παγκόσμια κοινότητα που έχει το βλέμμα της στραμμένο στην Αμφίπολη, ζωντανεύει η ελπίδα ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί καθώς τα ευρήματα οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Οπως σημειώνεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού στον τάφο, μετά τον τοίχο σφράγισης, υπάρχουν τρεις χώροι, οι οποίοι είναι γεμάτοι με χώμα ως την οροφή. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος», η ανασκαφική ομάδα, στηριζόμενη στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας των αρχαιολόγων και των μηχανικών, πιστεύσει ότι η πλήρωση των χώρων αυτών με χώμα έγινε επί τούτου, από τους κατασκευαστές, προκειμένου να αποφευχθεί η σύληση.

Συγκεκριμένα, η χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι στους τρεις χώρους «υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχρωση, ως το μέγιστο ύψος του θόλου. Οι τρεις χώρου που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος του θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά τη σφράγιση του ταφικού μνημείου. Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου».

Μοναδικό φαινόμενο

Οπως σημειώνει «Το Εθνος», επικαλούμενο αρχαιολογικούς κύκλους, αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά, αφού σε κανένα μακεδονικό τάφο δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα πλήρωση με χώμα από τους ίδιους τους κατασκευαστές και σε όσους τύμβους έχουν βρεθεί και είναι συλημένοι έχουμε μεν συγκέντρωση χωμάτων, αλλά όχι μέχρι την οροφή.

Τα ερωτήματα που εξακολουθούν να προβληματίζουν

Αν αποδεχθεί κανείς ότι η πλήρωση του τάφου με χώμα ήταν ηθελημένη, όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολογικές πηγές που επικαλείται το Εθνος, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αρχαιολόγοι που κάνουν την ανασκαφή δεν έχουν βρει εξωτερικό άνοιγμα από το οποίο να ήταν δυνατό να μπουν χώματα στον τάφο.

Ομως, όπως σημειώνει το Εθνος εγείρονται τα εξής ερωτήματα:

  • Με ποιον τρόπο κατάφεραν να γεμίσουν τον τάφο με χώμα μέχρι την οροφή
  • Πώς καταστράφηκαν τα κεφάλια των Σφιγγών
  • Αν το μνημείο γέμισε με άμμο επίτηδες τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στεγανός χώρος στον οποίο θα εναποτέθηκαν τα οστά του νεκρού και τα κτερίσματα;

Οσον αφορά την οπή διαστάσεων 40x50 εκατοστών, που εντοπίστηκε στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να δημιουργήθηκε από αποκόλληση του τοίχου μετά από πιθανό σεισμό και πως οι σπασμένες σφίγγες ίσως να είναι μέρος του αρχαίου τελετουργικού.

Το κακό σενάριο

Από την άλλη πλευρά, οι απαισιόδοξοι, αυτοί δηλαδή που εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο τάφος έχει συληθεί, στηρίζουν τη θεωρία τους ακριβώς στην οπή αυτή που έχει βρεθεί, καθώς και στις ακέφαλες σφίγγες, ενώ τονίζουν ότι η ακριβής θέση του τάφου δεν ήταν άγνωστη κατά την αρχαιότητα, αφού οι Ρωμαίοι είχαν μετακινήσει μαρμάρινα μέλη του ταφικού περιβόλου αλλά και τμήματα του λέοντα, που βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, νοτιότερα στον Στρυμόνα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή φράγματος.

Δείτε φωτογραφίες από τα χθεσινά ευρήματα πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ