Χιλιάδες νεαρά ζευγάρια, κυρίως από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, αλλά και από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, έρχονται να παντρευτούν στην Ελλάδα. «Βούλιαξαν» και φέτος η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Ρόδος (φωτογραφία) από ζευγάρια που ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης κάτω από το μοναδικό τους φως.
Ενας γάμος δίπλα στο κύμα. Με φόντο το απέραντο γαλάζιο και το βραχώδες και επιβλητικό σκηνικό των Κυκλάδων. Ή το πευκοδάσων που φθάνουν μέχρι τις παραλίες και δημιουργούν το μοναδικό γαλαζοπράσινο σκηνικό. Ενας τέτοιος γάμος δεν αποτελεί μόνο το όνειρο Ελληνων και Ελληνίδων, αλλά ζευγαριών από όλο τον κόσμο. Εξού και τελευταία ανθεί το νέο και εξαιρετικά επικερδές αυτό είδος τουρισμού μετατρέποντας τη χώρα μας σε έναν από τους τοπ γαμήλιους προορισμούς.
Ο ομαδικός γάμος των Κινέζων πριν δυο μήνες στην Κρήτη είναι μόνο ένα παράδειγμα της έκτασης που λαμβάνει αυτό το είδος τουρισμού. Τα ανεπίσημα στοιχεία (καθώς οι γάμοι αυτοί δεν δηλώνονται στα ληξιαρχεία) πιστοποιούν την ανάπτυξή του.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της, υπολογίζεται ότι πέρυσι έγιναν μόνο στη Σαντορίνη 1.100 γάμοι και γαμήλιες τελετές.
Ποιοι επιλέγουν τη Σαντορίνη για το γάμο τους
Οι Κινέζοι μπορεί να είναι πρώτοι στη λίστα, ωστόσο από ότι φαίνεται η Σαντορίνη μετατρέπεται σε παγκόσμιο γαμήλιο προορισμό καθώς την επιλέγουν για να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης ζευγάρια από τις εξής χώρες:
- Αγγλοι
- Αμερικανοί
- Ρώσοι
- Ασιάτες
Μάλιστα, οι Ινδοί που επιλέγουν το πανέμορφο αυτό ελληνικό νησί για να κάνουν το γάμο τους είναι και αυτοί που από ότι φαίνεται αφήνουν και το περισσότερο χρήμα αφού θεωρείται ότι κάνουν από τις ακριβότερες γαμήλιες τελετές.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Σαντορίνη επιλέχθηκε πρόσφατα ως ο δεύτερος καλύτερος πολυτελής προορισμός παγκοσμίως για τους νεόνυμφους από τη βρετανική ιστοσελίδα 101 honeymoons. Προηγούνταν το Παρίσι και ακολουθούσε το Κάπρι.
Οι hot ελληνικοί γαμήλιοι προορισμοί
Σίγουρα, όμως, δεν είναι μόνο η πολυδιαφημισμένη Σαντορίνη που επιλέγεται από τα ζευγάρια ως ο προορισμός όπου επιθυμούν να κάνουν το γάμο τους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που επικαλείται η «Καθημερινή» όλο και περισσότεροι είναι οι ξένοι που επιλέγουν ελληνικούς προορισμούς ελαφρώς λιγότερο προβλέψιμους. Συγκεκριμένα επιλέγουν τα εξής νησιά και πόλεις:
- Μονεμβασιά
- Σκιάθος
- Σύμη
- Κρήτη
- Πάρος
- Μήλος
- Κως
- Μύκονος
- Αθήνα
Ομαδικοί γάμοι
Αυξητική τάση, όμως, παρουσιάζουν και οι ομαδικοί γάμοι ζευγαριών από το εξωτερικό από τους οποίους το όφελος είναι διπλό, αφού εκτός από τα έσοδα που μπορεί να φέρει ένας γάμος αποτελούν και έναν τρόπο διαφήμισης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως προαναφέρθηκε, ο γάμος των 16 ζευγαριών από την Κίνα που παντρεύτηκαν στα Χανιά. Αντίστοιχη τελετή πραγματοποιήθηκε και στην Πάρο, αλλά και στην Ποτίδαια Χαλκιδικής όπου 11 ζευγάρια Ρώσων και Λετονών αντάλλαξαν τ γαμήλιους όρκους στο πλαίσιο του... My Fat Big Greek Wedding που δημιούργησε τουριστικός όμιλος της Θεσσαλονίκης εμπνευσμένος από ταινία αμερικανικής παραγωγής, για ζευγάρια που θέλουν ένα ξεχωριστό γάμο και μοιράζονται τα έξοδα. Παράλληλα, την Κρήτη επέλεξαν για να παντρευτούν ομαδικά και ζευγάρια από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Οπως ανέφεραν τον περασμένο Ιούνιο τα haniotika-nea.gr, το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση Ρωσικών γάμων στα Χανιά δείχνουν πρακτορεία που έχουν έρθει σε επαφή με ιδιωτικούς και δημόσιους τοπικούς φορείς. Τη μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος που παρατηρείται για τους γάμους στην Ελλάδα επεσήμανε ο πρόεδρος της Beleon Tours, Λεωνίδας Δημητριάδης ο οποίος ανέφερε ότι «τα πακέτα που κλείστηκαν αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2013. Μάλιστα μόνο μέσα στο Μάιο από την εταιρεία τελέστηκαν 23 γάμοι σε Κρήτη, Ρόδο, Σαντορίνη και Κω».
Ο πρώτος ομαδικός γάμος Κινέζων στην Ελλάδα έγινε το 2006 στην Οία της Σαντορίνης, όμως τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα τέτοιο event θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τουριστική τάση. Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες από την Κίνα που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί αιτήματα για να πραγματοποιήσουμε στα Φηρά οκτώ με δέκα ομαδικούς γάμους Κινέζων νεονύμφων, από τον Απρίλιο μέχρι το φθινόπωρο», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Θήρας Ιωάννης Αργυρός. «Η τελετή γίνεται στο κέντρο των Φηρών μπροστά από τη Μητρόπολη με πανοραμική θέα της Καλντέρας. Οι Κινέζοι αγαπούν πολύ τη Σαντορίνη. Από το 2008 υπάρχει μια σταθερά αυξητική τάση στους επισκέπτες από την Κίνα», συμπληρώνει.
Η Ελλάδα ως γαμήλιος προορισμός σε έκθεση στην Ταϊλάνδη
Είναι προφανές ότι οι προοπτικές της αγοράς είναι απεριόριστες. Αυτό διεφάνη πρόσφατα και κατά τη διάρκεια της εξειδικευμένης έκθεσης για γάμους Wedding Fair 2014 της Μπανγκόκ, στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε μέσω του διαφημιστικού πρότζεκτ YourWeddinginGreece.com.
Το ελληνικό project Your Wedding In Greece συμμετείχε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ με δικό του περίπτερο στις αρχές του Ιουλίου στην έκθεση με αποκλειστικό θέμα τον γάμο. Στην έκθεση με τίτλο «Wedding Fair 2014» προβλήθηκαν προτάσεις για τέλεση του γαμήλιου μυστηρίου σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Σαντορίνη, τη Μονεμβασιά,την Αθήνα, την Ελαφόνησο και την Αλλόνησο.
Ο κ. Θόδωρος Κουμέλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Travel Media Applications, από την Μπανγκόκ, όπου βρίσκεται, δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος: «Ο κλάδος του γάμου στη χώρα μας είναι άρτια οργανωμένος με πληθώρα εξειδικευμένων υπηρεσιών για το μελλόνυμφο ζευγάρι. Η ελληνική παράδοση και κουλτούρα άλλωστε έχει φροντίσει για την ανάδειξη του θεσμού του γάμου στο πιο σημαντικό κοινωνικό γεγονός του ανθρώπου. Αυτήν ακριβώς την εμπειρία ζητούν να ζήσουν οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας, οι οποίοι τα τελευταία έτη αυξάνονται θεαματικά από κάθε μεριά της υφηλίου. Αυτή λοιπόν την εμπειρία θέλουν να ζήσουν και οι νέοι Ταϊλανδοί, οι οποίοι πραγματοποιούν μαζί με τους υπόλοιπους Ασιάτες χιλιάδες γάμους στην Ελλάδα».