Λέγονται «First Mariners» και μπορεί να μην είναι οι πρώτοι «θαλασσοπόροι» της γης, όπως διατείνονται, όμως, είναι αρκετά παράτολμοι και αποφασισμένοι να αναπαραστήσουν τα πρώτα ταξίδια του ανθρώπου στη θάλασσα. Οχι με βάρκα ή πλοίο, αλλά με σχεδία!
Μπορούμε να σκεφτούμε πώς ταξίδευαν οι άνθρωποι στη θάλασσα πριν από 130.000 χρόνια; Εννέα «θαλασσοπόροι» έχουν αποφασίσει να κάνουν πράξη αυτό το παρθενικό ταξίδι και όπως σημειώνει το Έθνος, ξεκινούν από τα Κύθηρα για την Κρήτη με μία σχεδία φτιαγμένη από καλάμια θέλοντας να ρίξουν φως στο ιστορικό μυστήριο.
Σκοπός τους είναι να αναπαραστήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην περιοχή μέσω του οποίου, όπως όλα δείχνουν, πρωτοκατοικήθηκε η Κρήτη. Η δωδεκάμετρη σχεδία κατασκευάστηκε με πέτρινα εργαλεία παρόμοια με αυτά που εικάζεται ότι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι κατά την Παλαιολιθική εποχή και με τα υλικά χιλιάδων χρόνων: 5.000 καλάμια, 4 κορμούς κυπαρισσιών, δέρμα από κατσίκα και σχοινί.
Υστερα από πολύμηνη προετοιμασία τα πάντα είναι έτοιμα. Από στιγμή σε στιγμή με το πρώτο ευνοϊκό φύσημα του ανέμου θα ξεκινήσει το ταξίδι στα χνάρια των πρώτων ναυτικών της Ευρώπης. Το πλήρωμα, το οποίο θα δίνει ώθηση στη σχεδία με ξύλινα κουπιά, έφτασε στα Κύθηρα από την άλλη άκρη της Γης, οι περισσότεροι από τη μακρινή Ινδονησία. Λέγονται «First Mariners» και επικεφαλής τους είναι ο 73χρονος Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Bob Hobman, ο οποίος εργάζεται με πάθος επί μήνες για την υλοποίηση του σχεδίου.
Ανάμεσά τους υπάρχουν και δύο Ελληνες που προέρχονται από τα Κύθηρα, ο Γιάννης Καλλίγερος και ο Αλέξανδρος Σουγιάννης. Το αυτοσχέδιο πλεούμενο έχει ήδη πέσει στο νερό και έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δοκιμές. Η διάρκεια του ταξιδιού του θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται να χρειαστούν από δύο έως πέντε ημέρες για να προσεγγίσει η σχεδία την Κρήτη και τη Γαύδο.
Συνοδεία τριών σκαφών
Το παράτολμο πλήρωμα θα συνοδεύσουν τρία σκάφη, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων και να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης. Προσαρμοσμένη στον χαρακτήρα της διαδρομής θα είναι και η διατροφή των μελών του, αφού, εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες που θα καταναλώνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το μενού τους θα εμπλουτιστεί με... παλαιολιθικές διατροφικές αξίες: καρύδια, φρούτα, αβγά και μέλι.
Αφορμή για το πρωτότυπο εγχείρημα στάθηκε μια αρχαιολογική ανακάλυψη που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2010. Στον Πλακιά της νότιας Κρήτης και στη Γαύδο είχαν τότε βρεθεί λίθινα εργαλεία ηλικίας 125.000 ετών. Το γεγονός αυτό διέψευσε όσους πίστευαν ότι οι άνθρωποι είχαν συναντήσει στον δρόμο τους την Κρήτη πριν από 12.000 χρόνια και επιβεβαίωσε τη θεωρία που υποστήριζε ότι ο παλαιολιθικός Ευρωπαίος είχε μετακινηθεί διά της θαλάσσης στην Κρήτη πριν από 130.000 χρόνια αναζητώντας τροφή. Ο δρόμος για τους First Mariners είχε ανοίξει...