New York Times: Στη Γερμανία μειώνουν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά στην Ελλάδα τα αυξάνουν - iefimerida.gr

New York Times: Στη Γερμανία μειώνουν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά στην Ελλάδα τα αυξάνουν

New York Times: Στη Γερμανία μειώνουν τα όρια συνταξιοδότησης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απόφαση του Βερολίνου να χαλαρώσει τα αυστηρά όρια συνταξιοδότησης στη χώρα σχολιάζουν οι New York Times κάνοντας μια αντιπαραβολή με το τι συμβαίνει σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίση.Στην ανταπόκρισή της η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα μπορέσουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη στα 63 τους χρόνια χωρίς να υποστούν συνέπειες στις αμοιβές τους.

Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από σήμερα, ενώ, οι NYT επισημαίνουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να αλλάξει τον νόμο που ψήφισε το 2007 υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών κυβερνητικών εταίρων της.

Ο νέος νόμος, που ισχύει από σήμερα, επιτρέπει σε όποιον έχει εισφορές επί τουλάχιστον 45 χρόνια να συνταξιοδοτείται στα 63 με πλήρη σύνταξη. Από τον νόμο αυτό επωφελήθηκε ο 63χρονος Φρανκ Φίσερ, επόπτης μιας κλινικής στα περίχωρα του Βερολίνου, που έλαβε αναρρωτική άδεια πέρυσι για πρώτη φορά ύστερα από σαράντα χρόνια εξαιτίας ενός προβλήματος στο γόνατο. Τώρα μπορεί να βγει κανονικά στη σύνταξη και να αφοσιωθεί στην οικογένειά του, στον κήπο του και στα όνειρά του να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «με έναν εκτιμώμενο αριθμό περίπου 6.000 Γερμανών εργαζομένων να έχουν αιτηθεί πρόωρης σύνταξης, η κίνηση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης έχει επικριθεί έντονα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και της συνεχώς μειούμενης εργατικής δύναμης, την ίδια στιγμή που προωθεί μέτρα λιτότητας για τους σκληρά δοκιμαζόμενους Ευρωπαίους γείτονές της».

Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, σημειώνοντας, ότι η χώρα, όπως και η Ιταλία, «εισήγαγαν αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησής τους την τελευταία τριετία που προβλέπουν τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 έτη, εντός της επόμενης δεκαετίας».

Επίσης, υπογραμμίζεται, ότι «χώρες, όπως η Ελλάδα, δέχθηκαν πιέσεις για να προβούν σε οποιαδήποτε μέτρα με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους».

Ο Σάββας Ρομπόλης, εμπειρογνώμων στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, δήλωσε, ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να προβεί σε ανάλογα βήματα (με στόχο τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης), επί διάστημα τουλάχιστον 10 ή και 15 ετών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ