Ανοίγει ο δρόμος για το τέμενος στην Αθήνα -«Πράσινο φως» από το ΣτΕ - iefimerida.gr

Ανοίγει ο δρόμος για το τέμενος στην Αθήνα -«Πράσινο φως» από το ΣτΕ

Ανοίγει ο δρόμος για το τζαμί στην Αθήνα -«Πράσινο φως» από το ΣτΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έδωσε το «πράσινο φως», ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβληθεί σε αυτό, σχετικά με την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό, αλλά και τη χρηματοδότηση της κατασκευής του από το ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, εγκρίθηκε ως νόμιμη η κρατική χρηματοδότηση ύψους 1.100.000 ευρώ για την ανέγερσή του επί της Ιεράς Οδού, σε έκταση 17 στρεμμάτων στον χώρο του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού, στον Βοτανικό.

Ειδικότερα, το Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την κατασκευή του τεμένους δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά αντίθετα εξασφαλίζει για τους μουσουλμάνους της Αττικής την από το Σύνταγμα προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Μάλιστα στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι με τον επίμαχο νόμο «εισάγεται μία συνολική ρύθμιση που έχει ως σκοπό να παρασχεθεί η δυνατότητα στους μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα κατά πρώτο σύμφωνο με το γενικό δημόσιο συμφέρον»

Στο ίδιο σκεπτικό, αναφέρεται η αναγκαιότητα ανέγερσης του τεμένους μετά και από τις δεσμεύσεις της χώρας μας από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα όπου αναφέρεται η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων χωρίς προσχώματα.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός σύλλογος «Αθηνά», δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και 5 κάτοικοι του Βοτανικού.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ