Τα πάνω- κάτω φέρνει εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη φορολόγηση των επιδομάτων βιβλιοθήκης που παίρνουν οι πανεπιστημιακοί και των επιδομάτων αλλοδαπής (οδοιπορικά) που παίρνουν πολιτικοί υπάλληλοι. Αν και αναγνωρίζεται- δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά- ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν πρέπει να φορολογούνται επειδή δεν αποτελούν προσαύξηση εισοδήματος, αλλά διευκολύνουν αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, διευκρινίζεται ότι οι αποφάσεις αυτές ΔΕΝ έχουν γενική εφαρμογή αλλά αφορούν μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει!
Με αυτή τη λογική, ο πανεπιστημιακός που δικαιώθηκε από το ΣτΕ δεν θα επιβαρυνθεί αλλά ο συνάδελφος του θα κληθεί να πληρώσει φόρο παρά το ότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επίδομα!!!!
Η επίμαχη εγκύκλιος, που ανάβει φωτιές, αναφέρει τα εξής: «Απαντώντας στο πιο πάνω σχετικό, αναφορικά με το υπόψη θέμα, σας πληροφορούμε ότι, η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».
Έπειτα από αυτήν την ερμηνευτική εγκύκλιο - οδηγία του υπουργείου Οικονομικών, γεννάται κατ' αρχάς ερώτημα για το εάν θα υιοθετήσει συσταλτική ερμηνεία και για άλλες αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ένα δεύτερο ερώτημα γεννάται και για το εάν θα αναζητηθούν από τους πανεπιστημιακούς που έκαναν επανεκκαθάριση επί σειρά ετών των δηλώσεων τους και είχαν απαλλαγεί από το φόρο στο επίδομα βιβλιοθήκης.