Στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, φαίνεται ότι τίποτα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιβιώσει. Είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη του κόσμου, και ορισμένα σημεία της δεν έχουν νιώσει σταγόνα βροχής τα τελευταία 50 χρόνια.
Ωστόσο η Ατακάμα δεν στερείται εντελώς ζωής. Μικροοργανισμοί που ονομάζονται ενδολιθικοί έχουν βρει έναν τρόπο για να επιβιώσουν, ζώντας μέσα στους πόρους των πετρωμάτων, όπου υπάρχει αρκετό νερό γι' αυτούς.
Οπως εξηγεί η Τζόσελιν Ντι Ρουτζιέρο, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μιλώντας στο BBC, αυτοί οι μικροοργανισμοί επιβιώνουν έτσι εδώ και σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, έχοντας προσαρμοστεί στις πιο ακραίες συνθήκες της φύσης.
Η έρημος Ατακάμα ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της, αποτελεί τον ιδανικό χώρο εξάσκησης για επανδρωμένες αποστολές στον Αρη και το φεγγάρι.
Το 2008, το Phoenix Mars Lander εντόπισε υπερχλωρικά στην επιφάνεια του Αρη και άλλες ουσίες που εμφανίζονται επίσης και στην έρημο Ατακάμα. Επίσης, η Valle de la Luna (Κοιλάδα της Σελήνης), είναι ένα ακόμη σημείο της Ατακάμα που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα στα δυτικά της πόλης Σαν Πέδρο και έχει ακριβώς τις ίδιες μορφολογικές ιδιότητες με την επιφάνεια της Σελήνης.