Παραμένει πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης αφού το θέμα της παραμονής του ή όχι δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, με την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίζει, κατά πλειοψηφία, ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου. Παράλληλα αποφασίστηκε το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου να οδηγηθεί σε συνέδριο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όπου θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις για το μέλλον του. Πάντως, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος χαρακτηρίστηκε από έντονες αντεγκλήσεις και οξείες αντιπαραθέσεις.
Κουβέλης: Απουσίασε η συλλογικότητα
«Αυτές τις δύο ημέρες έχει κατατεθεί ένας σημαντικός προβληματισμός, αλλά όλες οι απόψεις έχουν έναν κοινό τόπο: την αγωνία για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ», είπε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της ΚΕ στη δευτερολογία του δίνοντας τον τόνο της κρισιμότητας για το μέλλον του κόμματος.
Απαντώντας στους επικριτές του, -σε μία από στήθους ομιλία-, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σήκωσε το γάντι και αφού παραδέχτηκε πως πράγματι «απουσίασε η συλλογικότητα», εξήγησε πως «δεν ήταν ηθελημένη ενέργεια, αλλά αποτέλεσμα παραλείψεων» και τους προέτρεψε να «κοιτάξει και ο καθένας τη δική του πολιτική συνείδηση».
«Δεν επέλεξα να αναζητήσω εσωτερικό εχθρό όλο αυτό το διάστημα» είπε και επανέλαβε την άποψή του για διεξαγωγή συνεδρίου ενότητας και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε τα στοιχεία του εκτάκτου να τα συνδέσουμε με αυτά του καταστατικού συνεδρίου».«Έχετε ξαναδεί τέτοια χτυπήματα εναντίον ενός κόμματος και μάλιστα με υποδείξεις για το τι θα πρέπει να κάνουμε για τον ΠτΔ;» διερωτήθηκε στη συνέχεια και έστειλε το μήνυμα πως η ΔΗΜΑΡ «μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να πορευτεί, αρκεί να αντιμετωπιστούν τα στοιχεία παθολογίας και ασάφειας που οδήγησαν στο αποτέλεσμα».
«Τα Δημοκρατικά κόμματα και η συλλειτουργία δεν αντιμετωπίζονται με απειλές αποχώρησης», είπε απευθυνόμενος στο σώμα και φωτογραφίζοντας επί τοις ουσίας την εσωκομματική μειοψηφία.
«Το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας της, αναφορικά με τις συμμαχίες, αυτά θα αποφασιστούν απο θέση αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ», υπογράμμισε και προχώρησε σε μια εκτενή αναδρομή στο 2012, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Στηρίξαμε τότε την κυβέρνηση, γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε. Δεν θα συγκροτούνταν κυβέρνηση, γιατί δεν θα προσερχόταν ούτε το ΠΑΣΟΚ».
Μιλώντας για το προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, είπε πως «εμείς πρέπει να έχουμε τη σαφήνεια των δικών μας θέσεων και προτάσεων» και έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Τελικά τι θέλει αυτός ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πάει για πρόεδρος της Δημοκρατίας;» για να τονίσει πως έχει πει σε 17 συνεντεύξεις πως δεν τον αφορά το εν λόγω αξίωμα. Υπερασπιζόμενος δε, την ΚΟ, είπε πως έχουν κάνει σημαντική δουλειά, σχολιάζοντας πως εκείνοι (δηλ. οι βουλευτές) ανέδειξαν τη μείζονα σημασία των εργασιακών. «Ωστόσο, δεν τα κάναμε στοιχεία επικοινωνίας με τον ελληνικό λαό» είπε, εν είδη αυτοκριτικής.
Συνέδριο το Σεπτέμβριο
Με τη συνεδρίαση να εκτυλίσσεται κυριολεκτικά σε θρίλερ για το εάν η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να οδηγηθεί σε συνέδριο τον Ιούλιο ή το Σεπτέμβριο και το κόμμα να έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, αποφασίστηκε εντέλει να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο 12-14 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα κριθούν τα πάντα.
Λυκούδης: Παρωδία η απόφαση για το συνέδριο
Ωστόσο, έντονη ήταν η αντίδραση της εσωκομματικής μειοψηφίας με τον Σπύρο Λυκούδη να κάνει λόγο για «συνέδριο παρωδία» και την ομάδα να αποχωρεί προσωρινά από την αίθουσα.
Τέλος, ανανέωσαν το ραντεβού τους σε μία νέα συνεδρίαση της ΚΕ 21-22 Ιουνίου, προκειμένου να προετοιμαστούν για το συνέδριο όπου και θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα.
Ανακοίνωση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης της ΔΗΜΑΡ
«Εν μέσω ενός κλίματος που το μόνο που δεν το χαρακτήριζε ήταν η σοβαρότητα και η ευθύνη για το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αφού ταλαντεύθηκε αν θα κάνει έκτακτο συνέδριο στις... 10 Ιουλίου τελικά αποφάσισε συνέδριο στις... 12 Σεπτέμβριου. Είναι φανερό ότι το τελευταίο που ενδιέφερε όσους πήραν αυτές τις αδιέξοδες αποφάσεις είναι εάν τα μέλη του κόμματος στο σύνολό τους θα μπορέσουν να προβληματιστούν για τις αιτίες και τις συνέπειες της συντριβής. Η Μεταρρυθμιστική Τάση απείχε από αυτές τις παρακμιακές διαδικασίες», σημειώνει η Μεταρρυθμιστική Τάση σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.
Διαβάστε όλες τις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος πατώντας ΕΔΩ.
Φωτογραφίες: Fosphotos