Στις 225.000 φτάνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά ο 1 στους 2 ενδιαφερόμενους που μπήκε μέχρι χθες στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αίτησή του.
Από την πορεία των αιτήσεων διαφαίνεται ότι μπορεί να μείνουν τελικώς αδιάθετα τουλάχιστον 30-50 εκατ. ευρώ και, σε τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να υπάρξει μια νέα κατανομή επιδομάτων, ειδικά για όσους έχασαν το επίδομα «στο όριο».
Τέσσερις στις 10 εγκρίνονται
Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων οι οποίες υποβάλλονται έχει ανέλθει στο 39%.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 312.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 70.000 έχουν ήδη λάβει προέγκριση, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ ενώ 111.000 δεν έγιναν αποδεκτές και 132.000 βρίσκονται σε προσωρινό στάδιο (συμπλήρωσης στοιχείων κλπ).
Τι θα γίνει με Αθίγγανους και άλλους που προσέτρεξαν
Αυτό που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο είναι ότι το επίδομα λαμβάνουν αθίγγανοι που δηλώνουν πως ζουν σε σκηνές (πχ σε ΔΟΥ όπως του Πύργου, της Αμαλιάδος, της Θήβας, της Λειβαδιάς, στα Λιόσια κλπ), ενώ μπορεί να το χάνει μια ελληνίδα αγρότισσα, χήρα 78 ετών, με αναπηρία 67%, η οποία κατοικεί σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, με συνολικό δηλωθέν εισοόδημά 5.779 ευρώ (σύνταξη των 345 ευρώ με κάποιες επιδοτήσεις απο ελιές που απέδωσαν 35 κιλά λάδι και καστανιές που απέδωσαν 110 κιλά κάστανα), αλλά επειδή έχει σπίτι στο χωριό και μια αποθήκη, το φορολογητέο εισόδημα ανεβαίνει στα 7.140 ευρώ, ξεπερνάει δηλαδή κατά 140 ευρώ το όριο που έχε τεθεί.
Οι αδικίες θα διορθωθούν
Ο Χάρης Θεοχάρης μοιράστηκε τον προβληματισμό του απαντώντας σε σχόλιο πολίτου στο facebook, όπου αναφέρει ότι «δεν μπορώ να πω κάτι, ιδιαίτερα για όσους είναι στο όριο. Ελπίζω να το δούμε σύντομα, αν τα χρήματα το επιτρέπουν».
Ετσι, για να επανεξεταστούν ενδεχόμενες αδικίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε αναλυτικό οδηγό, για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων είσπραξης των επιδομάτων του κοινωνικού μερίσματος. Στον οδηγό παρουσιάζεται αναλυτικά βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία υποβολής της αίτησης.
Οι αιτούντες για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ενώ θα πρέπει να αποστείλουν και υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που συμπλήρωσαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxinet.
Συγκεκριμένα, στον οδηγό της Γ.Γ.Π.Σ. αναφέρονται τα εξής:
1. Εισαγωγή
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30.6.2014 και η καταβολή στους δικαιούχους πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος (ή της αιτούσας) για το οικονομικό έτος 2013.
2. Χρήση Εφαρμογής
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Από την ιστοσελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει την Υπηρεσία «Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, πρέπει να εισάγει:
Α. Τα προσωπικά του στοιχεία.
Συγκεκριμένα πρέπει να δηλώσει:
* την οικογενειακή του κατάσταση (Άγαμος ή Έγγαμος),
* τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
* το έτος γέννησής του,
* τον αριθμό παροχής της οικίας του ή, σε περίπτωση μη ύπαρξής τέτοιου αριθμού, τη διεύθυνσή του,
* εάν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, συμπληρώνοντας τη σχετική ένδειξη
* στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο & διεύθυνση e-mail),
* τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού του, για την πίστωση του μερίσματος, σε περίπτωση που κριθεί ως δικαιούχος.
* υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης.
Β. Τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί.
Για κάθε ένα από αυτά τα μέλη, πρέπει να συμπληρώσει τη σχέση του, δηλαδή το εάν είναι:
* σύζυγος
* προστατευόμενο τέκνο
* ανήλικος φιλοξενούμενος
* ενήλικας φιλοξενούμενος
* υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. για τους άνω των 18 και για όσους ανηλίκους διαθέτουν Α.Φ.Μ.,
* υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του μέλους, σε περίπτωση που αυτό δεν διαθέτει Α.Φ.Μ.,
* υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α.,
* το έτος γέννησής του,
* την ένδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Ο αιτών, αφού συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην αρχική οθόνη, συνεχίζει με την καταχώρηση των υπολοίπων μελών, πατώντας «εισαγωγή μέλους». Στη συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία κάθε μέλους και ολοκληρώνει την καταχώρηση πατώντας «καταχώρηση μέλους».
Εξαιρούνται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα 500 ευρώ
Καταιγιστικός είναι ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων για την λήψη του κοινωνικού επιδόματος με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερες από 225.000 αιτήσεις μέχρι χθες το μεσημέρι.
Οι 42.000 έχουν γίνει ήδη αποδεκτές, με το κονδύλι αυτό να ανέρχεται στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι 71.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ενώ 112.000 βρίσκονται σε αναμονή.
Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του μήνα θα δουν το ποσό πιστωμένο στον λογαριασμό τους μέχρι τις 10 Μαΐου.