Την ώρα που η Ρωσία και η Κριμαία ακόμα πανηγυρίζουν για το 96,8% του δημοψηφίσματος ΕΕ και ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις -χάδι στη Μόσχα, ενισχύοντας ουσιαστικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κι άλλο. Ενδεικτικό είναι πως τα όσα ακούστηκαν περί κυρώσεων από την Ουάσινγκτον δεν τρόμαξαν κανένα στη ρωσική πλευρά. Χαρακτηριστικό είναι πως ανώτερο στέλεχος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ανέφερε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε βάρος 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων δεν θα επηρεάσουν την προσπάθεια της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Οι κυρώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν το έργο του Σεργκέι Αξιόνοφ και του Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ούτε θα επηρεάσουν την διαδικασία για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσία», φέρεται ότι δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν ήταν ιδιαίτερα εριστικός γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter. «Σύντροφε Ομπάμα, και τι θα κάνετε με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ούτε λογαριασμούς ούτε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό; Ή δεν το σκεφτήκατε αυτό;».
Παράλληλα η Μόσχα προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας.
Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ουκρανία θα έπρεπε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα πριν από τη διοργάνωση εθνικών και τοπικών εκλογών και ότι η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και ακόμη ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα.
Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γεβγκέν Περεμπίνις απέρριψε ως «εντελώς απαράδεκτη» την ρωσική πρόταση για τη δημιουργία και την αποστολή μιας «ομάδας υποστήριξης».
ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 11 Ουκρανούς και Ρώσους για τη στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών που ευθύνονται για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο Ομπάμα, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε επίσης «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.
Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι τυχόν «νέες προκλήσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία και θα επιδεινώσουν τη θέση της στον κόσμο».
Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται:
- Βλάντισλαβ Σούρκοφ (σύμβουλος Πούτιν)
- Σεργκέι Γκλάζιεφ, (σύμβουλος Πούτιν)
- Ντμίτρι Ρογκόζιν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης
- Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας
- βουλευτές της Δούμας
Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν
- Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρωθυπουργό της Κριμαίας
- Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, πρόεδρος της βουλής της Κριμαίας
- Βίκτορ Γιανουκόβιτς
- Σύμβουλο του Γιανουκόβιτς
Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται βάσει ενός διατάγματος του Ομπάμα μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία.
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισε η έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ
Απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, αποφάσισε να επιβάλει η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ σε Ρώσους και «Ουκρανούς» αξιωματούχους (σσ. αξιωματούχους της Κριμαίας) μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.
Στη λίστα βρίσκονται 21 αξιωματούχοι, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί και με νέα μέτρα.
Η ΕΕ συμφώνησε να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά 21 αξιωματούχων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.
Τα άτομα που πλήττονται από τις κυρώσεις εκτιμάται ότι έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην απόφαση της Κριμαίας να προσχωρήσει στη Ρωσία.
Νομοσχέδιο με το οποίο η Ουκρανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, καταγγέλλει τις ουκρανορωσικές συνθήκες, κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις και υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κατατέθηκε προς συζήτηση στη γραμματεία του κοινοβουλίου της Ουκρανίας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας στο δημοψήφισμα.
Έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της απηύθυνε από την πλευρά της η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Κριμαίας.
Τιμοσένκο προειδοποιεί την Κριμαία ότι θα βυθιστεί σε «μια πολική νύχτα»
Η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολική νύχτα» μετά την ένταξή τους στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.
«Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας (. . .), θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους. Το ρωσικό καθεστώς θα τους αποδείξει σύντομα ότι μια πολική νύχτα θα μπορούσε να έλθει ακόμη και στις υποτροπικές περιοχές», εκτίμησε η Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή της που ανέβηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.
Η ίδια προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις».