Ασίς Τακάρ: Στα 12 έτρεχε να γλιτώσει από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, στα 15 εγκατέλειψε το σχολείο -Σήμερα είναι εκατομμυριούχος - iefimerida.gr

Ασίς Τακάρ: Στα 12 έτρεχε να γλιτώσει από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, στα 15 εγκατέλειψε το σχολείο -Σήμερα είναι εκατομμυριούχος

Ασίς Τακάρ: Στα 12 έτρεχε να γλιτώσει από τη γενοκτονία στη Ρουάντα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε ένα βράδυ άφησε πίσω του το παιδικό δωμάτιο και τα παιχνίδια του. Είδε τους γονείς του να χάνουν τα πάντα. Και εκείνος, στα 12 του, έπρεπε να καταλάβει τι ήταν η γενοκτονία που τους έδιωχνε από τη Ρουάντα. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Ασίς Τακάρ είναι εκατομμυριούχος και κατακτά τον κόσμο με τον όμιλο επιχειρήσεών του.

Το 1994, με τους γονείς και την αδερφή του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρουάντα. Αφού βρήκαν καταφύγιο μαζί με 1.200 ακόμη τρομοκρατημένους ανθρώπους σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα, κατάφεραν να μπουν σε μία πτήση και να αφήσουν πίσω τους τη φρίκη.

Για τους γονείς του, ήταν η δεύτερη φορά που έχαναν τα πάντα. Το 1972 ήταν ανάμεσα στους 50.000 με καταγωγή από την Ασία που εξορίστηκαν στην Ουγκάντα από τον Ιντί Αμίν που ήταν τότε στην εξουσία. Εφτιαξαν ξανά τη ζωή τους στην Αγγλία, όπου γεννήθηκε ο Ασίς Τακάρ και επέστρεψαν στη Ρουάντα δύο χρόνια πριν ξεκινήσει η γενοκτονία., από όπου έφυγαν ξανά σαν κυνηγημένοι.

Οι ατυχίες δεν περιόρισαν το μυαλό του Τακάρ, που από την εφηβική του ηλικία λειτουργούσε σε διαφορετικούς ρυθμούς. Στα 15 του, πούλησε το νέο του υπολογιστή σε έναν οικογενειακό φίλο, κερδίζοντας 100 δολάρια. Συνειδητοποιώντας πως το να βγάλει λεφτά δεν ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο, αγόρασε και πούλησε έναν ακόμη υπολογιστή.

Δείχνοντας επιχειρηματικό δαιμόνιο, δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τους γονείς του να του δανείσουν 6.000 δολάρια, με τα οποία εισήγαγε δισκέτες και άλλα προϊόντα για υπολογιστές από του Ντουμπάι. Πράγματα που δύσκολα έβρισκε κανείς στην Ουγκάντα όπου ζούσε. Κάθε Σαββατοκύριακο λοιπόν ταξίδευε στο Ντουμπάι και γυρίζοντας έφερνε μαζί του όσα περισσότερα προϊόντα μπορούσε. Ηταν η αρχή του ομίλου Mara Group που του ανήκει σήμερα.

Χρησιμοποιώντας το βασικό του ταλέντο, την πειθώ, κατάφερε τους γονείς του να συμφωνήσουν στην επόμενη κίνησή του. Εγκατέλειψε το σχολείο και... άνοιξε τις δουλειές. Αντί να πηγαινοέρχεται, άνοιξε ένα γραφείο στο Ντουμπάι και άρχισε να πουλάει τεχνικό υλικό σε εταιρείες σε όλη την Αφρική.

Από τότε οι επιχειρήσεις του μόνο μεγάλωναν και απλώνονταν σε περισσότερους τομείς, αφού μεταξύ άλλων σήμερα ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και με ξενοδοχεία, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, όπως και με τα κτηματομεσιτικά. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 21 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερους από 8.000 ανθρώπους.

Δεν ξεχνά, όμως, πόσο δύσκολα είναι τα πρώτα βήματα. Γι'αυτό μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα για νέους επιχειρηματίες στην Αφρική, από το οποίο ήδη έχουν περάσει 160.000 άνθρωποι παρακολουθώντας σεμινάρια και ακούγοντας συμβουλές για να ακολουθήσουν το δρόμο του.

Όσο για τον ίδιο, δεν μετανιώνει για τίποτα. Ούτε καν για το γεγονός ότι ο τοίχος του δεν είναι διακοσμημένος με πτυχία, όπως τα γραφεία ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται. Αντιθέτως, αστειεύεται λέγοντας πως θα έπρεπε να εγκαταλείψει νωρίτερα το σχολείο!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ