Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για προεκλογικές παροχές επιχειρεί να βάλει η Τρόικα, επιδιώκοντας να εντάξει το θέμα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού. Ενδεικτό της αντίστασης που εκδηλώνεται από την Τρόικα, είναι το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι δύσκολα οι παροχές μπορούν να ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ, κι αυτά ενταγμένα σε ένα συνολικότερο αναπτυξιακό πακέτο.Η Τρόικα δεν αμφισβητεί ότι το πλεόνασμα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 1,5 δις. ευρώ το 2013, έναντι μηδενικού στόχου. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου:
1. Θεωρεί κατά ένα μέρος δεν είναι διατηρήσιμο, αφού έχει προέλθει από μη επαναλαμβανόμενα έσοδα.
2. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προβαίνει σε παροχές όταν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό φέτος και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή είναι πιθανό σε λίγο καιρό να ζητάει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη. Αυτό που πολιτικά θα μπορούσε να γίνει δεκτό από τα κοινοβούλια των άλλων κρατών – μελών, υποστηρίζει η Τρόικα, είναι κάποια περιορισμένα και στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, αλλά όχι οι δικαστικοί και οι ένστολοι.
3. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διανέμει πρωτογενές πλεόνασμα, όταν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί δημοσιονομική τρύπα από τις δικαστικές αποφάσεις για δικαστικούς και ένστολους και όταν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, δηλαδή θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα το 2015 και το 2016. Σημειώνεται ότι και η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι για το 2015 θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 1,5 δις. ευρώ, αλλά δεν θα είναι περικοπές μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων.
Δεδομένης της αντίδρασης της Τρόικα, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει το θέμα της διανομής του πλεονάσματος κεντρικό ζήτημα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Δεδομένου ότι για να διανεμειθεί ένα ποσό θα πρέπει πρώτα να βεβαιώσει η Eurostat το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, κι αυτό θα γίνει στις 23 Απριλίου, η κυβέρνηση φέρεται να προτιμά να μην υπάρχει καμία αναφορά για το θέμα, στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Επίσης, θα προσπαθήσει να αποφύγει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κάλυψη της τρύπας που τυχόν θα δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τις περικοπές μισθών και συντάξεων δικαστικών και ενστόλων. Η Τρόικα έχει ζητήσει να γίνεται ρητή αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που απαιτηθεί όταν καθαρογραφούν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται το προηγούμενο της Πορτογαλιας, όπου σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Τρόικα αρκέστηκε σε μια γενικόλογη πολιτική δέσμευση.
Μέχρι την Παρασκευή, θα συνεχιστεί η σύνταξη του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο θα συμπληρώνεται όσο οι δύο πλευρές καταλήγουν σε συμφωνία για τα επιμέρους θέματα που είναι ακόμη ανοικτά (π.χ. μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ για φάρμακα, γάλα, βιβλία, φόρους υπέρ τρίτων και κινητικότητα 4.000 εργαζομένων ΟΤΑ). Ενα άλλο θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι να προσδιοριστούν τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ και η κινητικοτητα, θεωρείται πως θα είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων.
Φωτογραφία: Fosphotos