Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ουσιαστικά έκρινε θετικά επί των ομαδικών προσφυγών ενώσεων στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών, περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους στη κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.Η μόνη θετική εξέλιξη για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η απόφαση θα αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, περιθώρια διορθωτικών κινήσεων, έτσι ώστε να μην ανατραπεί εκ βάθρων η μισθολογική πολιτική για τους ένστολους, που θα είχε δημοσιονομικό κόστος περί τα 80 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί η αντισυνταγματικότητα δεν αφορά συλλήβδην το ύψος των περικοπών, αλλά τις περικοπές βασικών μισθών και επιδομάτων ορισμένων βαθμίδων, που προφανώς κρίθηκαν αναντίστοιχες των οικονομικών αντοχών των ενστόλων. Αντιθέτως, η αναδρομικότητα των περικοπών χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική και εξ αυτού του λόγου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιστραφούν περί τα 35 εκατ. Ευρώ.
Με βάση τον επίμαχο νόμο οι περικοπές είναι:
Με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ανατρέπεται η ισχύς του νέου μισθολογίου, που τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2013, αλλά με αναδρομική ισχύ από τη 1η Αυγούστου του 2012. Έτσι προς ακύρωση βαίνει και η Απόφαση για την παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών από 1/1/2013, η οποία προέβλεπε εφάπαξ "ψαλίδισμα" για αναδρομικά έως 100 ευρώ και κλιμάκωση των κρατήσεων έως 12 μηνιαίες δόσεις (έως 31/12/2013) για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει σχολιασμός της απόφασης, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς θα χειριστούν την υπόθεση, με δεδομένο ότι έχει ήδη προηγηθεί ανάλογη απόφαση για τους δικαστικούς, όπως επίσης για ειδικά επιδόματα των πανεπιστημιακών που χαρακτηρίστηκαν αφορολόγητα, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια, το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει δημοσιονομικό όφελος 420 εκατ. ευρώ.