Εντοπίστε, πατήστε, τελειώσατε! Αυτό είναι το... σύστημα με το οποίο ήδη γίνονται οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων όσων χρωστάνε στο Δημόσιο. Το νέο σύστημα τέθηκε σε λειτουργία κατ' αρχήν στη ΦΑΕ Πειραιά και στις εφορίες Α΄ Αθηνών, Κηφισιάς και Ηλιούπολης, αλλά λίαν συντόμως εντός του Ιανουαρίου θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα όλες οι Δ.Ο.Υ. και όλες οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς που έστειλαν τα πρώτα 15 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, το πρώτο βήμα γίνεται με την ενεργοποίηση του μηχανισμού, με τη προσωπική κάρτα του πιστοποιημένου ελεγκτή, η οποία λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπογραφή.
Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο ελεγκτής ενημερώνεται απευθείας από το δικαστικό τμήμα της εφορίας για τους οφειλέτες της αρμοδιότητας του και αφού επιλέξει, αποστέλλει την εντολή κατάσχεσης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ο οποίος εντοπίζει τις τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών μέσω των ΑΦΜ τους. Αμέσως μόλις λάβουν το σχετικό σήμα, οι τράπεζες κατάσχουν το ποσό και απαντούν στην εφορία.
Όλη η διαδικασία, ΔΕΝ ξεπερνά τα 90 δευτερόλεπτα, ενώ σε όλα τα βήματα υπάρχει επίβλεψη από το ΚΕΠΥΟ, που δεν παρεμβαίνει αλλά λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τυχόν αυθαιρεσίες.
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαντλήσει την αυστηρότητα του έναντι όσων χρωστάνε, αλλά δεν πληρώνουν, ούτε κάνουν καν ρύθμιση, αν και έχουν τη δυνατότητα., όπως προκύπτει από το "ξεσκόνισμα" των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέσα στο 2013 έγιναν 40.000 κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενώ πρώτοι στη «μαύρη» λίστα του 2014 είναι όσοι χρωστάνε πάνω από 100.000 ευρώ. Αντιθέτως, οι μικροί οφειλέτες προστατεύονται τόσο από την αύξηση του γενικού ακατάσχετου στα 500 ευρώ όσο και από την αύξηση του ακατάσχετου μισθών- συντάξεων στα 1.500 ευρώ.
Τα νέα που καταφτάνουν, πάντως, από τις εφορίες προκαλούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των περισσοτέρων πολιτών. Με τη συμπλήρωση του 11μήνου του 2013, οι οφειλές προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 8,2 δισ ευρώ, παγιώνοντας τη τάση της διόγκωσης τους κατά 1 δισ ευρώ κάθε μήνα!