Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εγκατέλειψε την εξουσία, η Ανγκελα Μέρκελ επανεξελέγη, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Ούγκο Τσάβεζ έσβησαν. Τα σημαντικά, ωστόσο, είναι άλλα.
Υπάρχουν πέντε μεγάλα γεγονότα που σίγουρα θα αλλάξουν τον κόσμο και τα οποία δημοσιεύει το σάιτ Slate:
1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν μια ανερχόμενη ενεργειακή δύναμη
Αυτή η τάση προετοιμαζόταν εδώ και μερικά χρόνια αλλά το 2013 διέλυσε όλες τις αμφιβολίες. Η απίστευση ανάπτυξη της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου των ΗΠΑ είναι μια πραγματικότητα που θα αλλάξει την όψη του κόσμου.
Τα επόμενα πέντε χρόνια η Βόρεια Αμερική θα παράγει καθημερινά επιπλέον περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές που κάνει να περιοριστούν στο μισό. Οι ΗΠΑ όχι μόνο θα είναι αυτάρκεις σε πετρέλαιο αλλά θα μπορούν να εξάγουν κιόλας.
Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης είναι σημαντικές με πολλαπλά αποτελέσματα. Η πρώτη συνέπεια θα είναι ότι η Μέση Ανατολή θα υποστεί ένα σοκ οικονομικό και πολιτικό. Η επιρροή της Ρωσίας και των άλλων πετρελαϊκών χωρών θα μειωθεί. Η ενεργειακή επιρροή των ΗΠΑ θα επιφέρει μια μεγάλη ανάπτυξη της αμερικανής βιομηχανίας.
2. Οι ΗΠΑ παύουν να είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη
Ο κόσμος παρακολούθησε το προηγούμενο διάστημα έναν Μπάρακ Ομπάμα αδύναμο σε πολλά μέτωπα. Δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις απειλές του να τιμωρήσει τον Μπάσαρ ελ Ασαντ αν ο τελευταίος κατείχε χημικά όπλα. Ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να σταματήσει την πρόσκαιρη έστω χρεοκοπία που προκάλεσε το Tea Party ούτε μπόρεσε ακόμη να βάλει σε λειτουργία το βασικό του έργο που είναι η αναθεώρηση του συστήματος Υγείας.
Ο Ομπάμα υπέστη ήττα όταν η πρόεδρος της Βραζιλίας ανέβαλε το ταξίδι της στην Ουάσινγκτον μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Η Ντίλμα Ρουσέφ απευθύνθηκε στην Ανγκελα Μέρκελ και σε άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους για να σταματήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν που αποτελούν σίγουρα ένα από τα πιο συγκλονιστικά θέματα γεωπολιτικής του 2013.
Η άποψη που θεμελιώθηκε στον πλανήτη σχετικά με τις ΗΠΑ είναι πλέον η εξής: Οχι μόνο η υπερδύναμη προβαίνει σε παράλογες ενέργειες αλλά είναι ανίκανη να της κάνει μυστικά. Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται πλέον ένας αδύναμος ηγέτης, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις στη Συρία κλπ. Πρόκειται για εντυπώσεις που πιθανόν να αλλάξουν στον χρόνο. Αλλά στην πολιτική οι εντυπώσεις αποτελούν τμήμα της πραγματικότητας.
3. Η νέα διεθνής επιθετικότητα των Κινέζων
Τον Νοέμβριο η Κίνα ανακοίνωση ότι περιορίζει τις αεροπορικές πτήσεις σε ένα τεράστιο εναέριο χώρο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά που επιβουλεύεται η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν στέλνοντας δύο βομβαρδιστικά Β-52 να επιβλέπουν τη ζώνη, χωρίς να ζητήσουν την άδεια των Κινέζων. Η Ιαπωνία έκανε το ίδιο και επανέλαβε ότι η εν λόγω ζώνη της ανήκει. Οποια κι αν είναι η συνέχεια η διαπίστωση που γίνεται είναι ότι η Κίνα επιστρατεύει μια πιο επιθετική πολιτική.
4. Το Ιράν, η Συρία, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ
Η Μέση Ανατολή δεν είναι ένας τόπος ειρήνης αλλά το 2013 σφραγίστηκε από γεγονότα τα οποία θα έχουν σοβαρές συνέπειες στο μέλλον. Κυρίως η ανατροπή του στρατηγού Μόρσι στην Αίγυπτο, το δράμα της Συρίας, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Είναι πιθανόν καμμία από αυτές τις διαπραγματεύσεις να μην έχει αποτέλεσμα ωστόσο τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί το 2013 σημαδεύουν την περιοχή με ανεξίτηλο τρόπο.
5. Ανοιχτός πόλεμος στην ανισότητα
Η συζήτηση είναι παλιά όσο και ο κόσμος. Αλλά τα χιλιάδες άτομα που διαδήλωσαν το 2013 στους δρόμους καταγγέλλοντας το χάος που χωρίζει πλέον τους φτωχούς από τους πλούσιους ήταν το σημαντικότερο γεγονός που προοιωνίζει εξελίξεις. Κυβερνήσεις, οργανώσεις και κινήματα πολιτών παλεύουν να αλλάξουν τα δεδομένα. Το στοίχημα ωστόσο είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση χωρίς ο κόσμος να κινδυνεύσει από κάθε είδους λαϊκιστές που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.