Πάνω από 2,5 δισ. χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων -Οσο πληρώνουν οι Ελληνες σε χαράτσι για τα ακίνητα - iefimerida.gr

Πάνω από 2,5 δισ. χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων -Οσο πληρώνουν οι Ελληνες σε χαράτσι για τα ακίνητα

Πάνω από 2
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που οι πολίτες δεν ξέρουν που θα βρουν χρήματα για να πληρώσουν τα χαράτσια που επιβάλει η κυβέρνηση στα ακίνητα, το κράτος αιμορραγεί οικονομικά από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, αφού έχει ήδη απολέσει 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα το παράλογο είναι πως ο νόμος για την πάταξη του λαθρεμπορίου υπάρχει, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες «κοσκινίζουν» το νομοσχέδιο για την εγκατάσταση ιχνηλασιμότητας για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των τσιγάρων. Μάλιστα όπως αναφέρει και η realnews το ποσό που έχει χάσει το κράτος αντιστοιχεί με το συνολικό χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στα ακίνητα.Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα από την άνοιξη του 2010 αντιπροσωπεία τελωνειακών είχε εξετάσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος και είχε υποβάλει σχετική έκθεση, ωστόσο από τότε έως σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα.

Τι είναι το σύστημα ιχνηλασιμότητας

Με το σύστημα ιχνηλασιμότητας η σήμανση των καπνικών προϊόντων γίνεται με μία ταινία νέων προδιαγραφών που δεν παραχαράσσεται. Η ταινία «διαβάζεται» με ειδικό μηχάνημα και με τον τρόπο αυτό εντοπίζεται αμέσως η «εφοδιαστική αλυσίδα» του προϊόντος, η οποία καθίσταται συνυπεύθυνη στην περίπτωση της παράνομης εμπορίας. Με αυτό τον τρόπο όποιο τσιγάρο παράγεται ή εισάγεται στη χώρα μας από νόμιμες εταιρείες δεν θα μπορεί να διαθέτει λαθραία γιατί θα εντοπίζεται αμέσως ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας και ο διακινητής του προϊόντος.

Μάλιστα για την εγκατάσταση και τη λειτουργία συστήματος αυτού οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, αφού το ελάχιστο κόστος του συστήματος μπορεί να καλυφθεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Για την ακρίβεια υπολογίζεται πως αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,5% του ΕΦΚ.

Ο νόμος προβλέπει την εγκατάσταση του συστήματος έχει συνταχθεί από το 2011 ενώ παράλληλα η υποχρέωση αυτή της Ελλάδας έρχεται από το αντίστοιχο Πρωτόκολλο που έχει υπογράψει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και την επικείμενη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο η καπνοβιομηχανία φαίνεται να έχει ισχυρά κίνητρα προκειμένου να εμποδίσει την υιοθέτηση ενός ανεξάρτητου συστήματος ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα θέσει την παραγωγή υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ