Αντιμέτωπος με τον ανακριτή θα βρεθεί και σήμερα ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας της μαραθώνιας απολογίας του.Χθες πάντως αποφασίστηκε η προφυλάκιση του πριν εκείνος ολοκληρώσει την απολογία του ελήφθη λόγω της παρέλευσης του πενθημέρου που προβλέπει ο νόμος για κράτηση χωρίς γνωμοδότηση ανακριτή.
Με την κατάθεση του Αντώνη Κάντα οι έρευνες για τις μίζες που δόθηκαν στην Ελλάδα για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων παίρνουν νέα τροπή.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κατονομάσει ενώπιον του ανακριτή συγκεκριμένα πρόσωπα που σύμφωνα με τον ίδιο εμπλέκονται στην υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα οποία διακινήθηκε μαύρο χρήμα! Μάλιστα τα πρόσωπα αυτά ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα στους Έλληνες ανακριτές ενώ τα εξοπλιστικά προγράμματα για την υπογραφή των οποίων δόθηκαν μίζες ανέρχονται σε τουλάχιστον οχτώ.
Εδωσε ονόματα μεσαζόντων για τις μίζες
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ που κατείχε την θέση του στο υπουργείο Άμυνας επί θητειών του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου «μίλησε» για διακίνηση «πολλών εκατομμυρίων μαύρου χρήματος» ενώ φέρεται να έχει δώσει στην ανάκριση στοιχεία για τουλάχιστον 8 εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έγινε «ωφέλιμες πληρωμές» πολλών εκατομμυρίων. Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Κάντας ήταν στο στενό επιτελείο του Ακη Τσοχατζόπουλο, το οποίο «ξήλωσε» ο Γιάννος Παπαντωνίου όταν ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2001 σε δ´υο δόσεις. Οι πρώτοι συνεργάτες του κ.Τσοχατζόπουλου «έφυγαν» αμέσως, ενώ το δεύτερο κύμα εξόδου ήταν τον Ιανουάριου του 2002, οπότε και αποχώρησε και ο κ.Κάντας.
Επίσης ο κατηγορούμενος φέρεται να έδωσε στοιχεία με «ονοματεπώνυμα» για εμπλεκόμενους που είχαν ρόλο μεσαζόντων, πρόσωπα που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση. Παράλληλα, φέρεται να έδωσε στοιχεία για περισσότερες από 10 off shore εταιρείες που ο ίδιος χρησιμοποιούσε για να αποκρύπτονται παράνομα χρηματικά ποσά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες κατονόμασε και τον δικηγόρο που τον βοήθησε να προχωρήσει στη σύστασή τους. Τέλος, φέρεται να κατονόμασε τουλάχιστον 5 εκπροσώπους off-shore εταιρειών που διαχειρίζονταν μίζες εκατομμυρίων.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κάντας, όπως προανήγγειλε ο συνήγορος του έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να επιστραφούν στο Δημόσιο τόσο το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων που βρέθηκε στην Σιγκαπούρη όσο και άλλα περίπου 2 εκατομμύρια που αποδέχεται ότι έχει λάβει και διατηρεί σε δύο λογαριασμούς, έναν επίσης στην Σιγκαπούρη και έναν στην Ελβετία.