Μια εντελώς διφορούμενη κατάσταση εμφανίζουν αρκετές χώρες – μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος για την Οικονομία της Αγοράς, για το 2013. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, Die Welt, η ανάπτυξη επιστρέφει, αλλά τα χρέη δεν ακολουθούν αντίθετη πορεία.
Όπως σημειώνει το συγκεκριμένο άρθρο, αν και η ανάπτυξη επέστρεψε, η Ευρώπη δεν μπορεί να θέσει σε έλεγχο τα χρέη της. Αυτό έχει ως συνέπεια, όλα τα κράτη – μέλη να απέχουν αρκετά από τα κριτήρια που είχαν τεθεί στο Μάαστριχτ.
Στην έκθεση λαμβάνεται υπόψιν εκτός από το δημόσιο χρέος και το μη εμφανές χρέος στο κοινωνικό σύστημα. Οι αξιώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές αποτελούν για τις μελλοντικές γενιές στις περισσότερες χώρες πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση από ό,τι το επίσημο δημόσιο χρέος.
Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα... σκάγια, καθώς όπως αναφέρεται «Στην Ελλάδα το μη εμφανές δημόσιο χρέος είναι τρεις φορές περισσότερο από ό,τι επισήμως παρουσιάζεται».
Πάντως, οι κρατικές δαπάνες δεν είναι... ασθένεια που έχει πλήξει μόνο την Ελλάδα, καθώς βάσει της έκθεσης, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Μ. Βρετανία, το κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει.