«Να ανατινάξουμε τις γέφυρες της εξάρτησης» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του για τον εορτασμό της εθνικής αντίστασης στο Γοργοπόταμο, από όπου έθεσε ξανά το θέμα τις δικδίκησης του κατοχικού δανείου κάνοντας λόγο για ιστορικό χρέος.
«Αναφέρομαι στο ιστορικά αδικαίωτο αίτημα του ελληνικού λαού, για δεκαετίες αδικαίωτο, που ψάχνει να βρει δικαίωση και οφείλουμε να δώσουμε δικαίωση γιατί τώρα ο λαός μας βρίσκεται σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Και αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, που ήρθε η ώρα να το διεκδικήσουμε», είπε χαρακηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ζει και πάλι δύσκολες εποχές, όχι σε έναν πόλεμο σαν και αυτόν που έζησαν οι προηγούμενες γενιές, αλλά έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο. «Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες», πρόσθεσε και συνέχισε: «Αλλά, δεν μπορούμε να σπάσουμε τις άτιμες τις αλυσίδες, όταν πιστεύουμε ότι τα μνημόνια που μας επιβάλλονται είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να σπάσουμε τις αλυσίδες, ούτε θα ανατινάζονταν ποτέ καμία γέφυρα, αν αυτό που υπερίσχυε ήταν η λογική του ρεαλισμού, ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, παρά μόνον ο δρόμος του κατακτητή. Και διαρκώς να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει η επίκληση του φόβου των αντιποίνων. Καμία γέφυρα δεν θα ανατινάζονταν πριν από 71 χρόνια, αν επικρατούσαν αυτές οι λογικές» τόνισε.
«Έχουμε, λοιπόν, χρέος να υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη με οδηγό και παράδειγμα τη σημερινή επέτειο, έχουμε χρέος να ανατινάξουμε τις γέφυρες της εξάρτησης, της υποτέλειας και να στήσουμε με δυσκολία και αγώνα τις γέφυρες της προκοπής, της προόδου, της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, τις γέφυρες της αξιοπρέπειας σε αυτό τον τόπο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι «είναι αποφασισμένη να δώσει τη χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, εκπληρώνοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις, με τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων»
Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τονίζει, επίσης, ότι θεωρεί ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, δεν συνιστούν κανενός είδους «μεταρρύθμιση» ή «εξορθολογισμό» του δημόσιου τομέα, αλλά εκφράζουν μια ισοπεδωτική λογική που βάζει στο στόχαστρό της πρώτα τα δημόσια αγαθά, την παιδεία, την υγεία και τις δομές πρόνοιας.
Σε αντίθεση με το σχέδιο διάλυσης του κράτους που μεθοδεύει η κυβέρνηση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ανασυγκρότηση και ο επαναπροσανατολισμός του δημόσιου τομέα μπορεί να τον καταστήσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων, όχημα για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.