Τα άψυχα κορμιά τους στοιβαγμένα στο πάτωμα. Κατά εκατοντάδες. Χωρίς πληγές, χωρίς αίμα. Πέθαναν φρικτά εισπνέοντας χημικά. Η θηριωδία στη Συρία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι απορίας άξιον το ότι η διεθνής κοινότητα παρουσιάζεται ανίκανη να αντιδράσει σ' αυτή τη φρίκη.
Σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει την ταυτότητα των ιθυνόντων της θηριωδίας της Τετάρτης, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ για την πιο εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων και την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για προβοκάτσια των αντικαθεστωτικών με στόχο τη διεθνή επέμβαση.
1.700 νεκροί, 6.000 με αναπνευστικά προβλήματα
Ακόμα και αν ο τραγικός απολογισμός που εκτιμά η αντιπολίτευση (περισσότεροι από 1.700 νεκροί και 6.000 άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα) δεν είναι επιβεβαιωμένος, οι εικόνες και τα βίντεο με τα νεκρά βρέφη στο πάτωμα αυτοσχέδιων νοσοκομείων και οι εκτιμήσεις των γιατρών που ομόφωνα κάνουν λόγο για θανάτους από χημικά όπλα ήταν αρκετά για να θέσουν τη διεθνή κοινότητα σε αναβρασμό.
Επικρίνουν, αλλά δεν δρουν
Είναι μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού, μα αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Το Ισραήλ κατηγόρησε τις δυνάμεις του Ασαντ για την επίθεση με χημικά όπλα και επέκρινε τη διεθνή απραξία απέναντι στη «σφαγή» που διαπράττει εδώ και χρόνια το καθεστώς, χωρίς ωστόσο να ζητήσει στρατιωτική επέμβαση, ενώ η Τουρκία σημείωσε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε κόκκινη γραμμή.
Από την άλλη πλευρά Σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Δαμασκό για να επιθεωρήσουν παλαιότερες καταγγελίες θα συνιστούσε «πολιτική αυτοκτονία», κάτι που είχε υποστηρίξει και η Ρωσία, κάνοντας λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια».
Γαλλία: Αν είναι χημικά, χρειαζόμαστε αντίδραση βίας
Για την ώρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κρατούν επιφυλάξεις για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη θηριωδία και έχουν ζητήσει να «ριχτεί φως» στις καταγγελίες, ωστόσο, λόγω της αντίθεσης Ρωσίας και Κίνας δεν εξέδωσαν κοινή δήλωση με ξεκάθαρη έκκληση για άμεση διενέργεια έρευνας.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες «χρειαζόμαστε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (...), αντίδραση βίας», αποκλείοντας ωστόσο χερσαία επέμβαση. Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός του, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία επιλογή αν και σημείωσε ότι προτεραιότητα έχει η επαλήθευση των γεγονότων. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ στο παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.
Αέριο σαρίν
Οι γιατροί πιθανολογούν από τα συμπτώματα ότι έγινε χρήση αερίου σαρίν, ωστόσο ο ειδικός στα χημικά αέρια επικεφαλής της βρετανικής οργάνωσης Falcon Com-munications, Γκουίν Ουίνφιλντ, θεωρεί ότι το αέριο που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι σαρίν αλλά ένα μείγμα χημικών ουσιών παρασκευασμένο από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, το οποίο θα μπορούσε να έχει φτάσει «στα χέρια των ανταρτών που το χρησιμοποίησαν για να ενοχοποιήσουν το καθεστώς».
Οπως τόνισε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «μόνο μια έρευνα αστυνομικού τύπου θα αποκαλύψει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος».
Πάντως οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν από τη συριακή κυβέρνηση να τους επιτραπεί πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, αλλά η απάντηση που έλαβαν είναι ότι «θα ήταν πολύ επικίνδυνο γι' αυτούς».
1.000.000 εκτοπισμένα παιδιά λόγω του εμφυλίου
Ο αριθμός των παιδιών που έχουν γίνει πρόσφυγες στο εξωτερικό εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έφθασε σήμερα το ένα εκατομμύριο, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένα στο εσωτερικό της χώρας τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
"Αυτό το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας δεν είναι ένας αριθμός όπως οι άλλοι, είναι ένα πραγματικό παιδί, ξερριζωμένο από την εστία του, ίσως ακόμη κι από την οικογένειά του, αντιμέτωπο με τη φρίκη", δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (UNICEF) Άντονι Λέικ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
Τα παιδιά αποτελούν τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των σύρων προσφύγων, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.
Τα περισσότερα έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, όμως είναι ολοένα και περισσότερα αυτά που καταφεύγουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, οι σύροι πρόσφυγες ηλικίας κάτω των 11 ετών ανέρχονται σε 740.000.
"Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτε λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων", δήλωσε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
"Οι νέοι στη Συρία χάνουν τις εστίες τους, τις οικογένειές τους και το μέλλον τους. Ακόμη κι αφού διασχίσουν τα σύνορα, παραμένουν ψυχικά τραυματισμένοι, καταπτοημένοι και έχουν ανάγκη ένα λόγο για να ελπίζουν", πρόσθεσε.
Εξάλλου, στο εσωτερικό της Συρίας, περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί για να ξεφύγουν από τις μάχες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των συγκρούσεων, πριν από δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 7.000 παιδιά.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ακόμη πως 3.500 παιδιά έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει καταφέρει να καταγράψει κάθε παιδί πρόσφυγα με το όνομά του. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ βοηθάει επίσης τις μητέρες που γέννησαν στην εξορία να πάρουν πιστοποιητικά γέννησης για τα παιδιά τους ώστε αυτά να μην γίνουν απάτριδες.