Εναλλακτικές προτάσεις φαίνεται πως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για το ζήτημα των πλειστηριασμών α' κατοικίας, καθώς, από τη στιγμή που ο Γιάννης Στουρνάρας άνοιξε το «παραθυράκι» υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από αρκετούς βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Το νέο σχέδιο θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελέυθερος Τύπος του Σαββάτου» στη νέα πρόταση υπάρχουν τρία συγκεκριμένα κριτήρια:
- Διασφαλίζονται άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι
- Ο μέγιστος χρόνος προστασίας θα είναι τα πέντε έτη ούτως ώστε να μη γίνουν κατασχέσεις για «κόκκινα» δάνεια στην περίοδο της κρίσης
- Θα μειωθεί ελαφρώς το όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από 200.000 ευρώ στις 180.000 και χαμηλότερα για να είναι καλυμμένα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Επιπλέον, το ζήτημα «κλειδί» αναμένεται να είναι το ύψος του ανεξόφλητου δανείου, ενώ, σχετικά με αυτό το θέμα, στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν ότι δεν μπορεί ένας δανειολήπτης, που πλήρωσε μερικές δόσεις και μετά σταμάτησε, να έχει την ίδια αντιμετώπιση με εκείνον που έχει αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μεγάλο μέρος των τόκων.
Τι θα συμβεί με τα δάνεια προ κρίσης
Ουσιαστικά, όπως τονίζει και η εφημερίδα «Ημερησία» τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί θα είναι εκείνα που προστατεύονται από το 2008 ή το 2009.
Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν πως για να μπει ένα ακίνητο σε καθεστώς προστασίας από το 2008 ή 2009 σήμαινε ότι ο κάτοχός του δεν πλήρωνε τις δόσεις κάποιους μήνες πριν, όταν δεν είχε αρχίσει να εκδηλώνεται η ύφεση.
Αντιδράσεις και λεπτοί χειρισμοί
Πάντως, η όλη συζήτηση για την άρση των πλειστηριασμών αποδεικνύεται πως θα χρειαστεί λεπτούς χειρισμούς από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων και επιτελείων.
Το ζήτημα είναι ούτως ή άλλως περίπλοκο και δύσκολο και ήδη έχουν σημειωθεί σημαντικές αντιδράσεις τόσο από πλευράς ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.