Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την περασμένη εβδομάδα απέκλειε το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το θέμα φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό και θα εθεί από την ελληνική πλευρά στο νέο κύκλο διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με την Τρόικα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το Mega, το θέμα έχει θέσει στην Τρόικα ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Μάρτιο, ενώ στο τραπέζι παραμένει και το ζήτημα της διεύρυνσης των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Οπως αναφέρει η ίδια πηγή η ελληνική πλευρά στηρίζει το αίτημά της για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα στοιχεία από τα έσοδα που είχε το κράτος την περίοδο 2012-2013 από το συγκεκριμένο φόρο και τα οποία ήταν μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά καθώς μειώθηκε κατά πολύ η κατανάλωση.
Συγκεκριμένα τα έσοδα από ΕΦΚ - ΦΠΑ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για την περίοδο του 2012 - 2013 ανήλθαν σε 1,127 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή μειωμένα κατά 230 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης το 2011-2012, οπότε ήταν 1,357 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 τα έσοδα από τον ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 75%. Από την άλλη μεριά, όμως, η κατανάλωση έπεσε κατά 68,2%. Αυτό επηρέασε προς τα κάτω και τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που μειώθηκαν κατά 62,8%.
Επίσης, την ίδια περίοδο μόλις οριακή αύξηση, κατά 0,8% σημείωσε η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης, με τα έσοδα από τον ΕΦΚ να είναι μειωμένα κατά 17,4% και από τον ΦΠΑ κατά 2,7%.
Εχοντας αυτά τα δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα για τη στήριξη του αιτήματος από την ελληνική πλευρά έναντι της Τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να είναι έτοιμο να ζητήσει επανεξέταση του μέτρου.
Στο τραπέζι και η διεύρυνση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης
Δεδομένου ότι από τα 270 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί στους δικαιούχους έφθασαν μόνο τα 80 εκατ. ευρώ (καθώς πάρα πολλοί δεν υπέβαλλαν τη σχετική αίτηση) υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετασθούν τα κριτήρια με τα οποία χορηγείται το σχετικό επίδομα.