Το εισοδηματικό κριτήριο των 6.000 ευρώ οδηγός για τη μετεγγραφή φοιτητών - iefimerida.gr

Το εισοδηματικό κριτήριο των 6.000 ευρώ οδηγός για τη μετεγγραφή φοιτητών

Το εισοδηματικό κριτήριο 6.000 ευρώ οδηγός για τη μετεγγραφή φοιτητών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δικαίωμα να μετεγγραφούν σε άλλες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ από αυτές που πέτυχαν, έδωσε ήδη το υπουργείο Παιδείας σε φοιτητές που εισήχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου το δικαίωμα αυτό θα το έχουν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς τίθεται εισοδηματικό κριτήριο 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν, δηλαδή για να δικαιούται μετεγγραφή ένας φοιτητής - μέλος οικογένειας με δύο παιδιά, πρέπει η τετραμελής οικογένεια να είχε εισόδημα το 2011 έως 24.000 ευρώ. Ωστόσο, το όριο διπλασιάζεται για μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες κατηγορίες δικαιούχων.

Οι βασικές προβλέψεις της διάταξης ορίζουν τα εξής

Ολοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποκτούν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα έως δύο διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

Η διάταξη για τις μετεγγραφές των φοιτητών που εισήχθησαν εφέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, θα κατατεθεί σήμερα Πέμπτη, το πρωί, στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» που εισάγεται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στις μετεγγραφές αφορούν μόνο του εισακτέους της περσινής χρονιάς.

Με την τροπολογία αυτή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο μετεγγραφής των υποψηφίων, γεγονός που σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τις πολύτεκνες οικογένειες.

Παράλληλα όμως, στις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάζεται, ενώ επίσης για πρώτη φορά δίνεται δικαίωμα δύο επιλογών σε κάθε δικαιούχο μετεγγραφής ανάλογα με την πόλη που θα προτιμήσει. Οι μετεγγραφόμενοι ωστόσο, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερβούν το 10% των εισακτέων σε κάθε τμήμα.

Καθώς όμως η διαδικασία των αιτήσεων για μετεγγραφή θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2013 (και μάλιστα από την κεντρική υπηρεσία εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και όχι τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας), οι υποψήφιοι θα πρέπει αναγκαστικά να καταθέσουν εκκαθαριστικό σημείωμα του 2011. Πολλοί εξ αυτών όμως, είναι πιθανόν να έχασαν τις δουλειές τους μέσα στο 2012, οπότε το υπουργείο Παιδείας μελετάει τη λύση να μπορούν οι υποψήφιοι να ενταχθούν στις κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφών εάν καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα βεβαιώνουν ότι και οι δυο γονείς τους είναι άνεργοι τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ή ο ένας τουλάχιστον 12 μήνες.

Δικαίωμα μετεγγραφής δεν θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη εγγραφεί σε τμήματα που εισήχθησαν αλλά και εκείνοι που πέτυχαν την εισαγωγή τους αλλά δεν εγγράφησαν (πιθανώς για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους). Επίσης εξετάζεται η πιθανότητα οι διατάξεις αυτές να αφορούν και τους εισακτέους του 2011, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που εισήχθησαν σε τμήματα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ αλλά δεν εγράφησαν καθόλου την περασμένη χρονιά, λόγω οικονομικής στενότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ