Σε θέσεις μάχης μπαίνουν Δημόσιο και κυβέρνηση μετά την απόφαση της τελευταίας να εντάξει τους εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην κινητικότητα. Μετά την άκαρπη συνάντηση της Δευτέρας με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία της ομοσπονδίας τους.
Την ίδια ώρα σε 24ωρη απεργία προχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, ενώ σήμερα θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.
Μπαλασόπουλος: Η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις είναι αιτία πολέμου
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε πως η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει σε κατάσταση διαθεσιμότητας και κινητικότητας τους εργαζόμενους στους Δήμους είναι αιτία πολέμου. Στους ίδιους υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος προειδοποίησε πως θα παραδώσει τα κλειδιά του Δήμου.
Εντωμεταξύ από τους δήμους διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να στείλουν με ονόματα υπαλλήλων που θα πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
Μητσοτάκης: Αν κάποιοι είχαν κάνει τη δουλειά τους, θα ήμασταν πιο δίκαιοι
Αιχμές για τους χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο θέμα της κινητικότητας άφησε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο MEGA. Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως όταν ανέλαβε στη δεξαμενή της κινητικότητας «βρήκα μηδέν» και πρόσθεσε «είχε γίνει μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως όσο έχουν συμφωνηθεί μετ ους δανειστές θα τηρηθούν και συγκεκριμένα ανέφερε πως μέχρι τα τέλη Ιουλίου 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στη δεξαμενή της κινητικότητας, 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 25.000 μέχρι το τέλος του 2013. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «από τη στιγμή που κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».
Παράλληλα μιλώντας για τις απολύσεις που θα προέλθουν από το προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στην κινητικότητα, διευκρίνισε ότι το βασικότερο κριτήριο πρέπει να είναι πώς μπήκε κανείς στο δημόσιο. «Μπήκες από το ΑΣΕΠ ή μπήκες από την πίσω πόρτα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι «ουσία της κινητικότητας είναι το «πάντρεμα» του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλειμμάτων», ενώ υποστήριξε ότι η διαθεσιμότητα θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το δικό του υπουργείο και επεσήμανε ότι σε μία πρώτη φάση οι υπάλληλοι που θα βρεθούν στη «δεξαμενή» είναι κάποιοι πλεονάζοντες οδηγοί.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι κάποια υπουργεία έχουν καθυστερήσει να εντοπίσουν το πλεονάζον προσωπικό τους, ενώ για τους Δήμους σημείωσε ότι «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους θα ήμασταν πιο δίκαιοι στις απολύσεις».
Σχολικοί φύλακες εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας στο πρώτο κύμα κινητικότητας
Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε πως στο πρώτο κύμα της κινητικότητας θα συμπεριληφθούν όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και όπως εκτίμησε υπάρχουν περίπου 1.000 εκκρεμή περιστατικά. Παράλληλα σε αυτό το κύμα θα είναι και οι σχολικοί φύλακες, αλλά και εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας που αποτελούν πλεονάζον προσωπικό, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μάλιστα αναφερόμενος στους σχολικούς φύλακες, επισήμανε πως κρίθηκε ότι «η δουλειά αυτή αν δεν επιτελείται δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στη χώρα» και από εκεί και πέρα αποφασίστηκε «να υπάρχει μια εκπροσώπηση από το υπουργείο παιδείας και από την τοπική αυτοδιοίκηση».
Στη συνέχεια βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει θα έρθει το δεύτερο κύμα, αυτό του Σεπτεμβρίου με τη δημοτική αστυνομία να παίρνει σειρά. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε πως οι δημοτικοί «θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία», ενώ θα γίνει και ένας «επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους». Τόνισε δε πως η δημοτική αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στους υπαλλήλους, αφού με άλλες προοπτικές ξεκίνησε ο θεσμός και αλλιώς κατέληξε να λειτουργεί.
«Θα είμαι όσο πιο δίκαιος μπορώ - Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις»
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος γίνεται και παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις. «Έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενη της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται... Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις. Δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή». Μάλιστα επιτέθηκε στους δήμους, τονίζοντας πως «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους, θα ήμασταν πιο δίκαιοι». Διευκρίνισε μάλιστα πως ο ίδιος δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και θα προσπαθήσει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά που του ανέθεσε η κυβέρνηση, αφού έφτασε στη θέση του υπουργού χωρίς να του χαριστεί κανείς.
Μπαϊράκι από γαλάζιους δημάρχους
Εντονες είναι οι αντιδράσεις δημάρχων που πρόσκεινται στη ΝΔ για την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στη δημοτική αστυνομία. Ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως είναι απαραίτητη η δημοτική αστυνομία, ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν η πολιτεία στην πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που έχει αναλάβει θεωρεί ότι κάποιοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς πρέπει να μετακινηθούν στην ΕΛΑΣ και να ασκούν τα ίδια καθήκοντα αυτό δεν είναι και το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί».
Νέα συνάντηση της ΚΕΔΕ με Μητσοτάκη και Μιχελάκη
Τα μέλη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα συναντηθούν ξανά -μετά την άκαρπη χθεσινή συζήτηση- με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 09.30 το πρωί.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί με ποιους τρόπους θα αναπληρωθούν οι αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνόμων, αλλά και η αναπλήρωση των εσόδων που προκύπτουν για τους δήμους με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.
Φωτογραφία: Eurokinissi