Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Spiegel, δημοσίευμα του οποίου κάνει λόγο για περιπτώσεις κατασκοπείας από πλευράς της Ουάσινγκτον στην αποστολή της ΕΕ στις ΗΠΑ, αλλά και στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
ΕΕ και Γερμανία ζήτησαν άμεσα εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές για μια υπόθεση που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις της ηπείρου με τις ΗΠΑ.
«Ηλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν χθες και ότι θα μας απαντήσουν», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο άρθρο του το περιοδικό κάνει λόγο και για παρακολούθηση τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνδέσεων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το άρθρο, τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία ως πιθανό στόχο επίθεσης και, παρά το γεγονός πως ήταν ήδη γνωστό ότι γινόταν κάποιου είδους παρακολούθηση, η έκταση της δραστηριότητας και το εύρος κάλυψης δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, καθώς η χώρα - κυρίως η νότια και η δυτική της περιοχή - αποτελούσε κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για την NSA.
Αφήνεται ακόμη να εννοηθεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολοθούσαν μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, ακόμη και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τις «κανονικές» ημέρες παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι την παραμονή Χριστουγέννων του 2012 καταγράφηκαν 12 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες και περίπου έξι εκατομμύρια διαδικτυακές συνδέσεις. Σε ημέρες «αιχμής», όπως η 7η Ιανουαρίου 2013, παρακολουθήθηκαν 60 εκατομμύρια συνομιλίες.
Εξηγήσεις για το θέμα αυτό ζήτησε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης.
«Η αμερικανική πλευρά πρέπει να μας εξηγήσει αμέσως και λεπτομερώς εάν οι πληροφορίες αυτές για τηλεφωνικές υποκλοπές από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, αληθεύουν ή όχι», δήλωσε η υπουργός Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ομπάμα δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να τοποθετηθεί επισήμως, άλλωστ είναι πάγια τακτική να μην σχολιάζει τις κινήσεις των μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο, η πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα είναι εκτεθειμένη.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πάντως, δείχνουν να έχου ρίξει βάρος στο να μην «κελαηδήσει» ο Σνόουντεν για υποθέσεις παρακολούθησης στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς, αναμένεται να δημιουργηθεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.