Πρώην μυστικός πράκτορας της CIA, ο Εντουαρντ Σνόουντεν ετών 29, είναι η πηγή της αμερικανικής Washington Post και του βρετανικού Guardian για την αποκάλυψη των προγραμμάτων παρακολουθήσεων της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών(NSA).
«Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα ... Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό», είπε ο ίδιος στον Guardian, που δημοσίευσε βίντεο με τη συνέντευξή του.
«Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω "εισιτήριο" για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες», είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
O 29χρονος είπε ακόμη ότι έφυγε από τη Χαβάη όπου εργαζόταν, εγκαταλείποντας τη φίλη του χωρίς να της πει που πηγαίνει για να μην την εκθέσει σε κίνδυνο, ανέφερε ότι αποκαλύπτοντας τις παρακολουθήσεις γνώριζε το ρίσκο που παίρνει, αλλά πιστεύει ότι η δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων αξίζει τον κόπο. «Ο πρώτος φόβος μου είναι για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου. Για τον καθένα που έχει σχέση με μένα» είπε.
Μίλησε για την πρόθεσή του να εγκαταλείψει μια άνετη ζωή στη Χαβάη, όπου κέρδιζε περίπου 200.000 δολάρια το χρόνο.
Ο Σνόουντεν πριν από τρεις εβδομάδες αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα της NSA στο γραφείο του στη Χαβάη και είπε στον προϊστάμενο του ότι χρειάζεται «μια με δυο εβδομάδες άδεια» γιατί έχει ανάγκη να κάνει μια θεραπεία σχετικά με προβλήματα επιληψίας που τον ταλαιπωρούσαν, ανέφερε ο Guardian. Στις 20 Μαΐου μετέβη στο Χονγκ Κονγκ, και είπε ότι πήγε εκεί διότι θεωρεί πως υπάρχει ένα «πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας».
Nα σημειωθεί ότι ο Guardian δημοσίευσε αποκαλύψεις αυτή την εβδομάδα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν ηλεκτρονικά δεδομένα σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις από την εταιρεία Verizon, αλλά και διαδικτυακά δεδομένα από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και το Facebook.
Η αποκάλυψη των μυστικών προγραμμάτων προκάλεσε εκτεταμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό για την μεγάλη προσβασιμότητα στα διάφορα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά προγράμματα που έχει αποκτήσει η NSA, την τελευταία δεκαετία.