Εντολή της Τρόικα να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί σπιτιών το 2014 - iefimerida.gr

Εντολή της Τρόικα να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί σπιτιών το 2014

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο σκηνικό έντασης τόσο στην κοινωνία όσο και μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση έχει ήδη στηθεί και δεν είναι άλλο από το θέμα της προστασίας των δανειστών από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με τις δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης σε επιτροπή της Βουλής απλώς έριξε την πρώτη τροχιοδεικτική βολή για να ξεκινήσει η συζήτηση ενός καυτού θέματος που επανέρχεται στην επικαιρότητα με ρητή απαίτηση της Τρόικα.

Ωστόσο λίγο αργότερα ο υφυπουργός επιχείρησε να ανασκευάσει τις πρώτες δηλώσεις του. Οι διευκρινιστικές εξηγήσεις ότι «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» δεν προσθέτει όμως κανένα νεότερο στοιχείο καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η ρύθμιση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Η πρώτη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κ. Σκορδά η πρώτη αντίδραση διατυπώθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραΐτη, εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά τον προειδοποιεί πως για το κόμμα του δεν υπάρχει θέμα πλεισηριασμών τουλάχιστον έως το τέλος του 2014.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

«Την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά δεν πρέπει με άστοχες και άκαιρες δηλώσεις να πυροδοτούνται σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες. Η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να έχει διαλυτική επίδραση στην ελληνική οικονομία αναζωπυρώνοντας κερδοσκοπικά φαινόμενα γύρω από την πιθανότητα μαζικών πλειστηριασμών. Η κρίση είναι ακόμα παρούσα και η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει βιαστικές και επιπόλαιες δηλώσεις. Το μετρό της αναστολής πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια κατάφερε να προστατεύσει χιλιάδες δοκιμαζόμενες από την κρίση οικογένειες και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και διατυπώνεται μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ως το τέλος του 2014».

Τι ακριβώς ζητάει η Τρόικα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρώτη αυτή αναφορά από τον κ. Σκορδά μόνο αθώα δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς οι δανειστές έχουν θέσει εδώ και αρκετό καιρό στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων με τον τερματισμό του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως έως το φθινόπωρο θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τελικό στόχο να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του 2014.

Οπως πάντως είχε σημειώσει πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Πρώτο Θέμα στον αρχικό σχεδιασμό του συγκεκριμένου ζητήματος υπάρχει η πρόβλεψη να υπάρξει από τον Ιανουάριο του 2014 ένα μεσοδιάστημα μερικών μηνών (το πιθανότερο ένα εξάμηνο), στο οποίο οι δανειολήπτες θα κληθούν να ρυθμίσουν μαζικά τις οφειλές τους ή μέρος αυτών, ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο κύμα κατασχέσεων. Η συγκεκριμένη επισήμανση μάλιστα υπήρξε και προς τη μεριά της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία είναι πλήρως ενήμερη για τις προθέσεις της Τρόικα και της κυβέρνησης.

Από τη μεριά τους οι τράπεζες δεν επιθυμούν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα στα χέρια, ωστόσο θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν εξορθολογισμός και έναρξη πληρωμών, καθώς οι συμπολίτες μας που απλώς λόγω νόμου και παροχής προστασίας δεν πληρώνουν, αν και έχουν τη δυνατότητα, είναι πολλοί.

Να σημειωθεί ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών ισχύει έως και τις 31/12/2013 και αφορά κατοικίες έως 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, χωρίς άλλου είδους κριτήρια εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ