Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί προέκυψαν από νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και αρνείται να υπογράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης επειδή παραβιάζει εργατικά δικαιώματα.
Την ίδια στιγμή που οι σχέσεις των δύο υπουργών οι οποίοι υποστηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να δοκιμάζονται, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενώ πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Mega αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουβέλη για τη νέα φωτιά που άναψε στην κυβέρνηση.
Ο Ρουπακιώτης αρνείται να υπογράψει
«Δεν έχω δει ολόκληρο το σχέδιο Μανιτάκη. Είμαι αντίθετος σε κάθε ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις, έστω και προσωρινού χαρακτήρα», είναι η ολιγόλογη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, όπως μεταδόθηκε από τον Antenna.
Τι προβλέπει η ρύθμιση για απολύσεις
Η ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.
Με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
Φρένο στα ασφαλιστικά μέτρα
Η κυβέρνηση μέσω της νομοθετικής ρύθμισης επιχειρεί να βάλει φρένο στις προσωρινές διαταγές και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του Δημοσίου -και όχι μόνο- να διατηρήσουν προσωρινά τουλάχιστον στις θέσεις απολυμένους. Σε αυτή τη ρύθμιση ο κ. Μανιτάκης ζητεί τη συνυπογραφή από τον κ. Ρουπακιώτη. Μάλιστα, αργά το βράδυ έφταναν πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης που εμφάνιζαν τον κ. Ρουπακιώτη όχι απλώς να έχει αιφνιδιαστεί αλλά και να δηλώνει «ανυποχώρητος» και να επιμένει ότι δεν θα υπογράψει την πρόταση νόμου.
Αντιδρούν και οι νομικοί
Ηδη έχουν προκύψει αντιδράσεις από νομικούς και η πρόταση νόμου που επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη (25.4.2013) στη Βουλή έχει προσλάβει πλέον πολιτικές διαστάσεις, με έκφραση ενδοκυβερνητικών τριβών... πριν καν κατατεθεί. Πάντως, μια τέτοια ρύθμιση δεν θα μπορούσε να έρθει «ουρανοκατέβατα» από τον κ. Μανιτάκη, χωρίς να είναι και σε γνώση του ηγετικού επιτελείου του κόμματος του κ. Κουβέλη, ακόμα κι αν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πίεσης στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο.
Πυρά εργατολόγων
Ηδη φουντώνει το κύμα αντιδράσεων, με τους εργατολόγους να πρωτοστατούν και να αναδεικνύουν το ζήτημα, εξαπολύοντας, μάλιστα, πυρά κατά του υπουργού κ. Μανιτάκη και καλώντας τους βουλευτές να μην ψηφίσουν, εφόσον κατατεθεί στη Βουλή, τη ρύθμιση. Οπως επισημαίνει η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων «η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζομένους».
Οι εργατολόγοι επισημαίνουν ότι στο εξής οι προσωρινές διαταγές καταργούνται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Επίσης, μιλούν για «τραγέλαφο» καθώς με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η βουλή και την αιτιολογική της έκθεση του νόμου αυτού «την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης».