Παρότι Στάλιν και «σταλινισμός» έχουν πλέον καταχωρηθεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας, εντούτοις η Αλέκα Παπαρήγα, ακόμη πρόσφατα, εξυμνούσε τον σοβιετικό ηγέτη, λέγοντας ότι ο κομμουνισμός δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον φασισμό.
Ο σταλινισμός είναι μια περίοδος «πείρας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση» ήταν η επίσημη θέση του ΚΚΕ που διατύπωσε ξανά η Αλέκα Παπαρήγα στο προηγούμενο Συνέδριο του κόμματος. «Η περίοδος που συνέπεσε επικεφαλής του σοβιετικού κράτους και του κόμματος να είναι ο Στάλιν ενοχλεί γιατί ακριβώς αποτελεί πείρα για τις σκληρές συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης», είπε χαρακτηριστικά η γραμματέας του ΚΚΕ και εκτίμησε ότι για να συκοφαντηθεί αυτή η περίοδος επαναλαμβάνεται η «καραμέλα περί σταλινικών εγκλημάτων».
Για την Αλέκα Παπαρήγα ήταν ευκαιρία να αναφερθεί επικαλούμενη ιστορικά γεγονότα με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και στην περίοδο Στάλιν. Οπως είπε, «οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές χάιδευαν τη ναζιστική Γερμανία ελπίζοντας αυτή να επιτεθεί πρώτα εναντίον της ΕΣΣΔ, να τη νικήσει και μετά να λογαριαστούν μεταξύ τους για τα μερίδια της αγοράς και της κυριαρχίας. Στον αιώνα τον άπαντα, δεν πρόκειται να συγχωρήσουν στην ΕΣΣΔ της προπολεμικής περιόδου, στο Κόμμα των μπολσεβίκων, στον ίδιο τον Στάλιν, ότι τους χάλασαν αυτά τα σχέδια».
Σ' ένα άλλο σημείο της ομιλίας της επανήλθε στον Στάλιν λέγοντας: «Στις μέρες μας ξανά και ξανά μοιράζεται αφειδώς η καραμέλα των σταλινικών εγκλημάτων. Ξέρουν τι λένε όταν καταδικάζουν τον σταλινισμό.
Αυτό που τους ενοχλεί είναι η αναντικατάστατη πρώτη πείρα που σχηματίστηκε, για το πώς διαμορφώνεται εξαρχής η οικονομική βάση του σοσιαλισμού που πέρα από ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα επιβάλλει και επιτάσσει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τη συνεταιριστικοποίηση εκεί που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, δεν είναι αρχικά δυνατή η πλήρης κοινωνικοποίηση».
Και συνέχισε εκθειάζοντας τον Ιωσήφ Στάλιν: «Η περίοδος που συνέπεσε επικεφαλής του σοβιετικού κράτους και του κόμματος να είναι ο Στάλιν ενοχλεί γιατί ακριβώς αποτελεί πείρα για τις σκληρές συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης». Σύμφωνα μάλιστα με τη γ.γ. του ΚΚΕ, όταν η αστική τάξη «μιλά για σταλινικά εγκλήματα δείχνει το ταξικό μίσος της στην κοινωνικοποίηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, σπέρνει τον φόβο και την επιφύλαξη για τον παραγωγικό λαϊκό συνεταιρισμό, δείχνει το μίσος της για τον εργατικό, λαϊκό έλεγχο, για την εργατική εξουσία».