Ασφυκτικές πιέσεις δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στο Δουβλίνο.
Κοινή συνισταμένη όλων των... προτροπών προς την ελληνική πλευρά ήταν να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ούτως ώστε να γίνει δυνατή η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Eurogroup ζήτησε ουσιαστικά από τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με την Τρόικα -στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται παράλληλα στην Αθήνα- για τον αριθμό των απολύσεων αρχικά έως το τέλος του 2013 και στη συνέχεια το 2014.
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχθηκε ο κ. Στουρνάρας ήταν και ένα tweet του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος «προτρέπει την Ελλάδα να τελειώνει με τις διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη 5.500 απολύσεις μέσα στο 2013 και συνολικά 20.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014.
Οπως αναφέρουν μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες, αυτή τη στιγμή η Τρόικα έχει βάλει στο τραπέζι και θέμα τριμηνιαίας «προόδου» στις απολύσεις.
Από την άλλη πλευρά και ενώ χθες ο κ. Μανιτάκης είχε ουσιαστικά διαχωρίσει τη θέση του λέγοντας πως το θέμα έχει ξεφύγει από τα χέρια του και είναι θέμα της κυβέρνησης, η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα Ημερησία του Σαββάτου δείχνει το δρόμο που τελικά θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για να λύσει το γόρδιο δεσμό.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το Σύνταγμα δεν αποκλείει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων όταν καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις.
Οι συζητήσεις πάντως θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, εν αναμονή της επιστροφής του κ. Στουρνάρα ο οποίος από τη Δευτέρα θα αναλάβει και πάλι τα ηνία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί η οριστική συμφωνία.
Οι αποφάσεις του Eurogroup
Στο μεταξύ στη συνεδρίαση του Eurogroup εγκρίθηκε -χωρίς αλλαγές- το Μνημόνιο της Κύπρου που προεβλέπει τελικά δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ
Παρά τη νέα εκτίμηση της Κομισιόν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα είναι 9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν είπε ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με τα ποσά που θα χρειαστεί η Κύπρος, γιατί οι διαρροές εγγράφων των τελευταίων ημερών αφορούν διαφορετικές περιόδους και εκτιμήσεις.
Υποστήριξε ότι τα 17 δισ. ευρώ αφορούν τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες (net financing needs), ενώ τα 23 δισ. αφορούν τις μικτές (gross) χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, καθώς και κάποια «μαξιλάρια» που θα προορίζονται να καλύψουν πιθανά επιπλέον κόστη.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται να γίνει έως τα μέσα Μαΐου, «οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη δόση από το δάνειο θα ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. να δίνονται πριν από τα τέλη Μαΐου και το 1 δισ. πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
«Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας για τους όρους και τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου.
»Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα όσον αφορά τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη όσο και μοναδική περίπτωση του κυπριακού χρηματοοικονομικού τομέα.
»Το Eurogroup επαινεί τις κυπριακές αρχές για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν στην υλοποίηση των σημαντικών αυτών μέτρων σε στενό χρονοδιάγραμμα και επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Κυπρίων πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες.
»Το Eurogroup είναι σίγουρο ότι οι αποφασιστικές ενέργειες σε συνδυασμό με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη οδό, με βάση ισχυρά δημόσια οικονομικά, ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα.
»Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο με τους ελέγχους αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος από τη Moneyval και ανεξάρτητο ελεγκτή, σε συνδυασμό με τη δέσμευση στο μνημόνιο για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος, μετά και τις σχετικές συστάσεις από τους ελεγκτές.
»Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της οικονομικής βοήθειας ύψους έως 10 δισ. από το ESM, αναλόγως της συμμετοχής του ΔΝΤ.
»Το Eurogroup καταγράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το αίτημα της Κύπρου για 3ετές δάνειο (Extended Fund Facility) περίπου 1 δισ. στις αρχές Μαΐου. Ως εκ τούτου, το ποσόν του ESM θα ανέλθει έως 9 δισ. ευρώ.
»Το Eurogroup προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυπριακών και των ρωσικών αρχών για την αναδιάρθρωση του δανείου που έχει δώσει στην Κύπρο η Ρωσία.
»Το Eurogroup εκτιμά ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική βοήθεια έως τις 24 Απριλίου 2013, αναλόγως και της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών.
»Ως εκ τούτου, η πρώτη δόση από τον ESM σχεδιάζεται να δοθεί έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος».