Φανταζόσασταν ποτέ ότι το παιχνίδι στην άμμο έχει θεραπευτικές ιδιότητες; Το SandPlay Therapy αποτελεί υποκατηγορία της εικαστικής ψυχοθεραπείας και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ενώ ενδείκνυται για την καταπολέμηση άγχους, κατάθλιψης και κρίσεων πανικού.
Ωστόσο αντίθετα με το όνομά του, αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι, αφού τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν ειδικευμένοι ψυχολόγοι για να βγάλουν στην επιφάνεια ιδέες, φόβους, ελπίδες ή συγκρούσεις που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος.
H μέθοδος,ξεκίνησε από την Αμερική, στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Σουηδία και πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας,ενώ συνολικά σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 5000 πιστοποιημένοι sandplay θεραπευτές.
Μιλώντας στο ΑΠΕ, η Ελληνοσουηδέζα ψυχολόγος Μαρία Χρήστου, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η θεραπεία: «Στη μέθοδο sandplay, ο θεραπευόμενος έχει μπροστά του ένα κουτί με άμμο και ράφια με πολλές μινιατούρες -αρχέτυπα, όπως π.χ. σπιτάκια , ανθρωπάκια, ζωάκια, δεντράκια, κλαδάκια, πέτρες, διαβολάκια, θρησκευτικά σύμβολα κ.λπ.
Ο θεραπευόμενος έρχεται για να χαλαρώσει και να χρησιμοποιήσει τις μινιατούρες που θέλει, παίζοντας με την άμμο, χωρίς να σκέφτεται κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί πάλι να μην θέλει να κάνει κάτι και να παίζει με την ίδια την άμμο. Έτσι, αρχίζει να δουλεύει το ασυνείδητο και να κάνει ο θεραπευόμενος πράγματα που βγαίνουν από μέσα του και όλο αυτό να γίνεται σαν ένα όνειρο.
Η διαδικασία αυτή γίνεται σιωπηλά, παρουσία του θεραπευτή, ο οποίος παρατηρεί χωρίς σχόλια ή καθοδήγηση»
Η διαδικασία βοηθάει και τον θεραπευτή αλλά και τον θεραπευόμενο να κινηθούν πάνω σε κάτι απτό, αφού ο θεραπευτής συμμετέχει βοηθώντας τον θεραπευόμενο να χρησιμοποιήσει τη δημιουργία του στο κουτί με την άμμο ώστε να εξερευνήσει τον εσωτερικό του κόσμο και να εργαστεί προς μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο.
Παράλληλα, στην περίπτωση των παιδιών, η μέθοδος sandplay αποτελεί ένα είδος παιχνιδιού που το παιδί βρίσκει φυσικό, ωστόσο δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί η δυσκολία που έχει το παιδί στο να κατανοήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματά του ή να εξηγήσει το πώς νιώθει με επαρκή ακρίβεια.
Το παιχνίδι με άμμο βοηθά τον θεραπευτή να οδηγήσει το παιδί μέσα από τρόπους έκφρασης που είναι φιλικότεροι και ασκούν λιγότερη πίεση σε σχέση με μια συζήτηση που βασίζεται αποκλειστικά σε ερωτήσεις.