Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο -όπου έχει μεγάλες επενδύσεις- δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα τον κοσμπολίτη Ρώσο ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ που εν μέσω της κρίσης έκλεισε τη συμφωνία για την αγορά του Σκορπιού και κατόρθωσε ξανά να μπει στις πρώτες γραμμές της διεθνούς ειδησεογραφίας.
H είδηση ότι αυτός είναι ο μυστηριώδης αγοραστής του νησιού που έχει ταυτιστεί με τον Ωνάση έσκασε μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής, αποκαλύπτοντας ότι ο νέος ιδιοκτήτης κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι... Τόσο η επιχειρηματική του δράση, όσο και το εκρηκτικό διαζύγιό που του στοίχισε 5 δισ. δολάρια, αλλά και οι κατηγορίες πως ήταν ύποπτος για φόνο, έχουν κάνει τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διάσημο. Μια από τις τελευταίες κινήσεις του που απασχόλησαν ήταν η αγορά του αιώνα -όπως έγραψαν οι αμερικανικές εφημερίδες-, δηλαδή η αγορά διαμερίσματος 600τ.μ στον τελευταίο όροφο κτιρίου στο Μανχάταν, πάνω στο Σέντραλ Πάρκ έναντι 67 εκατομμυρίων δολαρίων (φωτό κάτω). Επισήμως το σπίτι αγοράστηκε από την 24χρονη κόρη του Εκατερίνα. Ο Ριμπολόβλεφ κατοικεί από το 2011 στο Μονακό μαζί με τη θυγατέρα του, ενώ αγόρασε και την ποδοσφαιρική ομάδα του Μονακό.
Ο φοιτητής Ιατρικής που θησαύρισε από τις αποκρατικοποιήσεις
Ο Ριμπολόβλεφ γεννήθηκε το 1966 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κερμ, αλλά από νωρίς άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Μάλιστα παντρεύτηκε πολύ νωρίς, ακόμη φοιτητής την Ελένα και απέκτησαν παιδί το 1989 την Εκατερίνα (φωτό κάτω). Εμεναν σε ένα δυάρι και ο Ριμπολόβλεφ άρχισε να εργάζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η τύχη και το ταλέντο του στα οικονομικά τον οδήγησε στη δεκαετία του '90 σε μια σειρά άκρως επιτυχημένων αγορών πρώην κρατικών εταιρειών, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο που σύντομα άρχισε να αποδίδει.Η καλύτερη επένδυσή του αποδείχθηκε αυτή στην κρατική βιομηχανία λιπασμάτων Uralkali η οποία όταν κατόρθωσε να μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έβαλε τον Ριμπολόβλεφ στη λίστα των δισεκατομμυριούχων και στη νέα ομάδα των ολιγαρχών που έμελλε να απασχολήσουν τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.
O Ριμπολόβλεφ έγινε πρόεδρος στο ΔΣ της Uralkali και απέκτησε τα ορυχεία καλίου του Μπερέζνικι. Βασικός συνεταίρος του ήταν ήδη από το 1992 ο Βλαντίμιρ Σεβτσόφ, πρώην στρατιωτικός και 20 χρόνια μεγαλύτερός του. Ηταν ο δεύτερος στην ιεραρχία του κρατικού ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις στην περιοχή του Περμ και μαζί με τον Ντμίτρι δημιούργησε ένα ταμείο εξαγοράς τίτλων ιδιοκτησίας που δίνονταν δωρεάν στους εργάτες. Στη συνέχεια δημιούργησαν μια τράπεζα, την Kredit FD.
Στη φυλακή κατηγορούμενος για φόνο
Σε χρόνο ρεκόρ ο Ριμπολόβλεφ ήταν ο βασιλιάς των λιπασμάτων παγκοσμίως. Η γυναίκα του τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε κάθε δυνατό τρόπο για να ανέλθει, ακόμη και τη συνεργασία με την τοπική μαφία. Σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε να παραχωρήσει μέρος της περιουσίας του – κάτι που δεν έκανε ποτέ με αποτέλεσμα να επικυρηχθεί από την τοπική μαφία. Το 1996 κατηγορήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία του διευθυντή της Neftekhimik – μιας επιχείρησης που ... τελικά πέρασε στην ιδιοκτησία του. Εμεινε στη φυλακή έντεκα μήνες μέχρι που απαλλάχθηκε λόγω έλλειψης αποδείξεων.
Ο καλός χριστιανός Ντμίτρι
Ο Ριμπολόβλεφ ενοχλούσε με την επιτυχία του, με τις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές μεθόδους του, με την αλαζονεία και τη διαβολική του τύχη. Ακόμη και η κυβέρνηση άρχισε να τον κυνηγά, με τον αντιπρόεδρο Ιγκόρ Σετσίν να απειλεί με επιβολή προστίμου μαμούθ με αφορμή τις συνθήκες μιας πλημμύρας του 2006. Ο Ριμπολόβλεφ πούλησε τις μετοχές του στον συνεργάτη του, εξασφάλισε 6 δισ. δολάρια και συνέχισε την επιχειρηματική του δράση καλλιεργώντας ταυτόχρονα το προφίλ του καλού χριστιανού αλλά και του συλλέκτη έργων τέχνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εξευμενίσει τη ρωσική κοινή γνώμη χρηματοδότησε την ανακαίνιση της περίφημης μονής Ζατσατέφσκι. Ταυτόχρονα απέκτησε τουλάχιστον 15 πίνακες των Πικάσο, Μονέ, Ντεγκά και Βαν Γκογκ, αξίας μεγαλύτερης 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2008 αγόρασε την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς έναντι 100 εκ. δολαρίων.
H εμπλοκή του στην Κύπρο
Το 2010 οργίασαν οι φήμες ότι ο Ριμπολόβλεφ είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Όπως έγραφε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Ριμπολόβλεφ έχει παρουσία στην Κύπρο μέσω της εταιρείας συμμετοχών Madura, με εγγεγραμμένη έδρα το κτίριο Νεοκλέους στη Λεμεσό. H Madura πώλησε τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου πλειοψηφικό πακέτο της Uralkali και μέρος των προσόδων κατατέθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου, με την οποία έχει σχέση εδώ και κάποια χρόνια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φερόταν να κατέχει το 9,7% της Τράπεζας Κύπρου μέσω του κυπριακού εμπιστεύματος Odella Resources.
Ο πόλεμος των Κράμερ της χλιδής
Βέβαια ο γάμος του με την Ελένα (φωτό επάνω) είχε ήδη διαταραχθεί και μετατραπεί σε πεδίο μάχης: Το 2008 η Ελένα Ριμπολόβλεβα μπλόκαρε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Σιγκαπούρη, Παρθένους Νήσους και φυσικά στην Κύπρο όπου φερόταν να έχει το 10% της Τράπεζας Κύπρου και τουλάχιστον δύο εταιρείες στο νησί. Η σύζυγός του κατόρθωσε να του επιβληθούν προσωρινά μέτρα και από τον Μάρτιο 2010 η Δικαιοσύνη της Γενεύης απαγόρευσε στον ολιγάρχη να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του, περιλαμβανομένων αυτών που έχει μεταβιβάσει στο χαρτοφυλάκιο των δυο εταιρειών στην Κύπρο (εκεί φαίνεται να ανήκουν πλέον και τα έργα τέχνης). Τον κατηγορεί επίσης ότι χρησιμοποιεί την κόρη τους Εκατερίνα η οποία έχει επιλέξει να ζει με τον πατέρα της και τους γονείς του στο Μονακό στην παλιά κατοικία του τραπεζίτη Εντμόν Σαφρά La Belle Epoque. Πρόκειται για μια έπαυλη 2.000 τ.μ. που απέκτησε ο Ριμπολόβλεφ έναντι 243 εκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια μαζί τους μένει και η μικρότερη κόρη του Άννα.
Τώρα, ο Ριμπολόβλεφ ετοιμάζεται να ζήσει το μύθο του ως διάδοχος του Ωνάση στο νησί Σκορπιός, εκεί που διασκέδασαν κορυφαίες προσωπικότητες του κόσμου, έγινε ο γάμος του με την Τζάκι και βρίσκονται τόσο ο τάφος του όσο και οι τάφοι των παιδιών του. Αν και το ακριβές ποσό δεν είναι γνωστό, όπως γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής, η Αθηνά Ωνάση απέκτησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια.