Υπήρξε μία εποχή που ήταν το σήμα... κατατεθέν κάθε κιθαρίστα της punk ή του hard rock. Η σχέση τους με το εν λόγω μουσικό όργανο όφειλε να είναι παθιασμένη. Πιο απλά, μία σχέση αγάπης και... μίσους, αφού κάθε κιθαρίστας- ή και μπασίστας βέβαια- που σεβόταν τον εαυτό του, όφειλε τουλάχιστον για μία φορά να καταστρέψει την πηγή έμπνευσής του. Όχι βέβαια πως κανείς από αυτούς περιοριζόταν στη μία φορά.
Το φαινόμενο μπορεί να έχει εκλείψει, αλλά πάντα υπάρχουν οι πρόθυμοι μιμητές. Όποιος λοιπόν θέλει να το δοκιμάσει, ας μάθει από τους... καλύτερους. Γιατί πίσω τους άφησαν πλούσια κληρονομιά!
Ο Χέντριξ έβγαζε... φλόγες
Όταν τον Ιούνιο του 1967, στην εμφάνισή του στο Monterey Pop Festival ο Τζίμι Χέντριξ ανακοίνωσε στο κοινό πως πρόκειται να «θυσιάσω κάτι που αγαπώ» θα έπρεπε να είχαν καταλάβει ήδη τι θα ακολουθούσε. Ο κιθαρίστας άπλωσε την Stratocaster του στη σκηνή, την περιέλουσε με υγρό αναπτήρα, της έδωσε ένα... αποχαιρετιστήριο φιλί και της έβαλε φωτιά με ένα σπίρτο. Η... θυσία όμως δεν είχε ολοκληρωθεί. Την σήκωσε στον αέρα και την έσπασε χτυπώντας την κάτω, σε μία από τις... all time classic σκηνές καταστροφής μίας κιθάρας!
Ο «δολοφόνος» της κιθάρας
Ο Ρίτσι Μπλάκμορ θα μπορούσε να είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Εκατό τρόποι να καταστρέψετε μία κιθάρα» μια και έκανε για καιρό... πρακτική στο ζήτημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, στο Μόναχο όμως, ξεπέρασε τον εαυτό του! Την αφήνει κάτω, παίζει με το παπούτσι του πριν τον πιάσει η... μανία της καταστροφής. Μεταξύ άλλων προσπαθεί με επιμονή να την καρφώσει στη σκηνή και στο τέλος περιστρέφει στον αέρα ότι έχει απομείνει από το μουσικό όργανο, κρατώντας το από μία χορδή.
Ο «ειδικός»
Ο Πιτ Τάουνσεντ, ο φερόμενος και ως «πατέρας.» του φαινομένου, θα μπορούσε εύκολα να τον συναγωνιστεί στη σχετική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι το Rolling Stone είχε συμπεριλάβει μία τέτοια ενέργειά του το 1964 στις «50 στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του Rock 'n' Roll». «Ουσιαστικά η καταστροφή μίας κιθάρας είναι κάτι που συμβαίνει πάνω στην ένταση της στιγμής. Είναι κάτι στιγμιαίο και πραγματικά, δεν έχει νόημα», είχε παραδεχθεί μιλώντας στο περιοδικό. Δείτε ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές χωρίς... νόημα στην καριέρα του.
Όταν κάτι δεν πάει καλά
Από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει ο Κερτ Κομπέιν, που συχνά σάρωνε ότι βρισκόταν στο δρόμο του κατά τη διάρκεια μίας εμφάνισης. Πέρα από το γεγονός ότι το συνήθιζε, το 1991 σε συναυλία στο Τέξας είχε και τα... νεύρα του, γιατί υπήρχαν προβλήματα στον ήχο. Σταμάτησε λοιπόν στη μέση του τραγουδιού για να χτυπήσει την κιθάρα του σε μηχάνημα πάνω στη σκηνή. Επειδή όμως ακόμη... έβραζε, συνέχισε με το στήριγμα της κιθάρας, το οποίο... συναντήθηκε βιαίως επίσης με το ίδιο μηχάνημα.