Παρά το γεγονός ότι οι απολύσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν μία από τις βασικές εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Τρόικα, η απομάκρυνση περίπου 4.000 υπαλλήλων δείχνει διαρκώς να αναβάλλεται.
Και αυτό διότι σε τέσσερα κομβικά υπουργεία, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος δεν έχουν καν συσταθεί νέα πειθαρχικά συμβούλια.
Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εκκρεμούν 1.550 υποθέσεις, ενώ στο μοναδικό δευτεροβάθμιο συμβούλιο 450 υποθέσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», υπολογίζεται ότι θα εξετάζονται 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα.
Ακόμη, 1.900 περιπτώσεις υπαλλήλων, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για βαρύτατα αδικήματα, εκκρεμούν ενώπιον του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ως προς τις απολύσεις, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό «σημείο τριβής», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξακολουθεί να μην έχει συγκεκριμένο αριθμό.
Λίγες ημέρες πριν από την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης έχει εξαπολύσει πολλές φορές «μύδρους» κατά των «επίορκων», επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι «θα τεθούν εκτός Δημοσίου», οι σχετικές διαδικασίες παραμένουν «παγωμένες», τουλάχιστον για τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια αυτών των υπουργείων δεν συνεδριάζουν, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί που συμμετέχουν σε αυτά παραιτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν.