Σε «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται η ψηφοφορία στην Κύπρο, καθώς η προγραμματισμένη για τις 16:00 της Δευτέρας συνεδρίαση της Ολομέλειας αναβλήθηκε για το απόγευμα της Τρίτης, με σκοπό η κυβέρνηση να καταθέσει νέα πρόταση με ηπιότερη φορολόγηση από αυτή που είχε συμφωνηθεί στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Υπό το φόβο ότι τα μέτρα «δεν θα περνούσαν» από την κυπριακή Βουλή η κυβέρνηση πήρε πίσω το νομοσχέδιο, ενώ την ίδια ώρα Κομισιόν, ΕΚΤ και Βερολίνο, βλέποντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση χαλάρωσαν τη στάση τους και διαμήνυσαν στη Λευκωσία πως μπορεί να τροποποιήσει το σχέδιο, υπό τον όρο ότι το συνολικό άθροισμα από το φόρο επί των καταθέσεων θα ανέρχεται πάλι στα 5,8 δισ. ευρώ.
Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, η Βουλή θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη στις 18.00.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εισηγείται την επιβολή ενός πιο ισορροπημένου τέλους για τους μικροκαταθέτες.
Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία προσανατολίζονται να διαφοροποιήσουν τα αρχικά ποσοστά σε σχέση με το κούρεμα, ως εξής: Μέχρι 20.000 ευρώ ο συντελεστής να είναι μηδενικός, από 20.000 έως 100.000 ευρώ 3%, από 100.000 έως 500.000 ευρώ 10% και από 500.000 και άνω 12,5%.
Ολα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι εξοικονομείται το ποσό των 5,8 δισ. που επέβαλε το Eurogroup.
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους βουλευτές και αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για τη νέα αυτή πρόταση της κυπριακής πλευράς -όταν αυτή αποφασιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.
Σαρρής: Πράσινο φως για αλλαγή του προγράμματος
Νωρίτερα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικα και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δισ. που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο.
Μάλιστα, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Ζάιμπερτ: Η Κύπρος θα αποφασίσει μόνη της τις λεπτομέρειες του προγράμματός της
«Η Κύπρος θα αποφασίσει η ίδια τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης της συμμετοχής της στο σχέδιο διάσωσής της», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει ως στόχο να καθησυχάσει την Ευρωζώνη.
Σόιμπλε: Θέμα της κυπριακής κυβέρνησης οι λεπτομέρειες της απόφασης
Στο ίδιο κλίμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ερωτώμενος σχετικά απάντησε πως η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικώς με πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης.
«Η απόφαση σχετικώς με τις λεπτομέρειες είναι θέμα της κυπριακής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε σημειώνοντας, παράλληλα, πως «η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει κανείς να το καταλάβει και να το σεβαστεί. Ας περιμένουμε τώρα για τις αποφάσεις της Κύπρου».
Ασμουσεν: Το ύψος των δασμών είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης
Το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει πάρει το «πράσινο φως» για αλλαγή του προγράμματος επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Γκεργκ Ασμουσεν.
«Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμουσεν.
«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης, Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα. Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Ασμουσεν.
Κομισιόν: Στηρίζουμε πλήρως την προσπάθεια της Κύπρου να επανέλθει η σταθερότητα στο νησί
Ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) στην Κύπρο, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της, Σάιμον Ο Κόνορ.
Συγκεκριμένα, ο Σ. Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Ολι Ρεν, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Ρεν στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο Φινλανδός Επίτροπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναδιαμόρφωση των συντελεστών που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να διασφαλίζει φορολογικά έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup. «Αν το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (5,8 δισ. ευρώ), το Eurogroup θα υιοθετήσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την απόφαση του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο Σ. Ο Κόνορ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής πλευράς. «Η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη και των Κύπριων πολιτών για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας» υπογράμμισε.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες έως 100.000 ευρώ, ο Σ. Ο Κόνορ διαχώρισε απόλυτα την κατάσταση στην Κύπρο από τα άλλα κράτη μέλη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα φορολογικό εφάπαξ μέτρο το οποίο αποφάσισαν να επιβάλουν οι ίδιες οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.