Η επόμενη μέρα του Μεσοπρόθεσμου είναι αυτή που απασχολεί πλέον το ΠΑΣΟΚ, με πολλά στελέχη του να διαφοροποιούνται, σε μία συγκυρία που εγκυμονεί εξελίξεις. Υπουργοί βάλλουν κατά υπουργών εν αναμονή του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού, στελέχη του κόμματος εναντιώνονται στις αποφάσεις του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας "νομιμοποίηση" από το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ (Εθνικό Συμβούλιο) και βουλευτές απειλούν με... παραίτηση πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να μην το καταψηφίσουν, αναλαμβάνοντας το κόστος της χρεοκοπίας της χώρας. Καλοβλέπουν δε ως λύση την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή κάποιοι πλέον ακόμα και τις εκλογές.
Μετά τις ευθείες βολές του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού (μέσω συνέντευξής του στο "Πρώτο Θέμα"), οξεία επίθεση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες, Κυριακή, ο Δημήτρης Λιντζέρης. Κάνοντας λόγο για "πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου", αλλά και για έλλειψη αυτοκριτικής και μη καταλογισμό ευθυνών παρά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις στα όργανα του ΠΑΣΟΚ την τελευταία εβδομάδα, ζήτησε την παραίτησή του και την αλλαγή πολιτικής με ένα οικονομικό επιτελείο ευρύτερης αποδοχής. «Κάποια μέτρα είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση των δανείων. Χρειάζεται ένα οικονομικό επιτελείο από αξιόλογα στελέχη και όχι μονοκομματικής κατεύθυνσης. Πρέπει να γίνει πανεθνική προσπάθεια», δήλωσε, ζητώντας οικονομικό επιτελείο που θα χαίρει ευρύτερης στήριξης και αποδοχής και θα προωθήσει δίκαια κατανεμημένα μέτρα, προκειμένου να δείξουν ανοχή οι πολίτες. «Είχα κρούσει τον κώδωνα ότι έχει χάσει η κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Όταν λες πέρυσι στον ελληνικό λαό "παίρνω σκληρά μέτρα για να μην χρειαστεί να πάρω περαιτέρω" και μετά παίρνεις, βλέπετε τι γίνεται. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί, η ανεργία είναι στο κόκκινο, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει πτωχεύσει», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι.
Την ίδια ώρα, την πρόθεσή του να παραιτηθεί αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου που αφορούν στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε μιλώντας στον Real Fm ο Αλέκος Αθανασιάδης. «Δεν είναι δυνατόν να εκποιείται μία περιουσία που για εμένα έχει μία αξία πάνω από 16 δισ. ευρώ και να πωλείται αντί πινακίου φακής», είπε, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ έχει ένα πενταετές πρόγραμμα εξυγίανσης και εκτιμώντας ότι με την έλευση των ιδιωτών, η αναπτυξιακή δραστηριότητα της επιχείρησης θα περιοριστεί. «Αυτή η ιστορία με έχει στεναχωρήσει πολύ. Θα δω στη συνέχεια, όταν θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων και των αποφάσεων, μετά τη Βουλή, που θα εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα, θα περιμένω και αυτά και σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, βεβαίως και θα παραιτηθώ», δήλωσε ευθαρσώς πλέον ο βουλευτής, που είχε φροντίσει πάντως από καιρό να διατυπώσει δημοσίως τις ενστάσεις του.
Ακόμα πιο ριζοσπαστική ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο Μίμης Ανδρουλάκης. «Μη δένετε τον γάιδαρό σας», είπε, «σε αυτή τη μάχη που έχουμε μπροστά μας λέμε "φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά"», επιλέγοντας ως πρωθυπουργό στην "κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης" τον Γιώργο Παπανδρέου και αναπληρωτή πρωθυπουργό υπεύθυνο επί των οικονομικών τον Αντώνη Σαμαρά. Υιοθετώντας πλήρως την εκπεφρασμένη άποψη του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως ακόμα μεγαλύτερο θέμα από το να βγουν οι αριθμοί είναι η εμπιστοσύνη. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε ως πρόβλημα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης το ότι «τα ματς κερδίζονται πριν μπουν οι αντίπαλοι στο γήπεδο... και εκεί πρέπει να βρεθεί ηγέτης αλχημιστής».
Και ενώ αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να περιγραφούν ως μεμονωμένα περιστατικά διαφοροποίησης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές αντιδρούν στα νέα μέτρα και ζητούν εξηγήσεις και αλλαγές με το βλέμμα στις πλατείες ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Χωρίς ακόμα να αποτελούν συμπαγή ομάδα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αν και επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου διακρίνουν ήδη την αναβίωση του "βενιζελικού μπλοκ", είναι γεγονός πως η "επόμενη μέρα" απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα στελεχών της παράταξης, που πάντως αναγνωρίζουν πως διακύβευμα για αυτήν θα αποτελέσει η ίδια η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ, πολλώ δε μάλλον η ίδια η βιωσιμότητα της χώρας...