Ποιοι είναι και τι πιστεύουν οι 162 Grillini, οι βουλευτές που εξέλεξε ο Μπέπε Γκρίλο - iefimerida.gr

Ποιοι είναι και τι πιστεύουν οι 162 Grillini, οι βουλευτές που εξέλεξε ο Μπέπε Γκρίλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

162 βουλευτές εξέλεξε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το κόμμα του Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Αυτός ο «στρατός αγνώστων» όπως τους αποκαλεί η εφημερίδα Le Monde, νέοι, άψητοι στην πολιτική κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ιταλίας.

Θέλησαν να στείλουν τους πολιτικούς «a casa», στο σπίτι τους, και το κατάφεραν εν μέρει. Εχουν εκλεγεί «για να προκαλέσουν έκρηξη στο σύστημα».

Πολλοί στοιχηματίζουν ότι οι Grillini θα ενσωματωθούν στο σύστημα και θα «αλλάξουν όταν μυρίσουν το άρωμα της εξουσίας». Αυτό επισημαίνει ο δημοσιογράφος Piero Ignazi στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού L'Espresso. Αλλά φαίνεται δύσκολο να τους αλλάξει κανείς όλους μαζί.

«Ο Γκρίλο θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να περάσει μια μίνιμουμ συμφωνία με την αριστερά ή αν θα διεκδικήσει νέες εκλογές» εκτιμά ο Roberto D'Alimonte, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Luiss.

«Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας», έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο.

Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να γοητεύσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.

Ο λαϊκιστής πρώην κωμικός πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά , όσο και από τη δεξιά, προτείνοντας τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Aπαγόρευση να βγαίνουν στην τηλεόραση

Eπί μήνες ο Μπέπε Γκρίλο έκρυβε τους Grillini μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα. Τους απαγόρευσε να μιλάνε στην τηλεόραση με την απειλή διαγραφής. «Η τηλεόραση είναι το σημείο G!» ούρλιαζε σε όσους προσπάθησαν να σπάσουν την απαγόρευση.

Ο Luca Frusone, ο οποίος κατάγεται από το Latium δεν περίμενε να εκλεγεί βουλευτής (δεξιά στη φωτό). Είναι 27 ετών, άγαμος και σκόπευε να τελειώσει το ντοκτορά του στη Νομική με θέμα «Η έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στις συλλήψεις των ΗΠΑ». Ηθελε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ ή στη Λατινική Αμερική, όπως πολλοί Ιταλοί που δεν μπορούν να βρουν δουλειά που να ανταποκρίνεται στις ικανότητές τους. «Τώρα, σίγουρα, η ζωή μου θα αλλάξει» δηλώνει.

«Αν ένας νόμος είναι καλός θα τον ψηφίζουμε» δηλώνει η Marta Grande, μια άλλη νεοεκλεγείσα βουλευτής του Γκρίλο. «Θα ψηφίζουμε π.χ. για τη μείωση του μισθού των πολιτικών, για τη μείωση των εξοπλισμών και για τη μείωση του κόστους της πολιτικής».

Στο πρόγραμμά του το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προτείνει 5.000 ευρώ μεικτά για τη βουλευτική αποζημίωση, ήτοι το 1/3 από αυτά που παίρνουν οι Ιταλοί πολιτικοί σήμερα.

«Εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τη Δημοκρατία. Οι ψήφοι που πήραμε μας πάνε πέρα από ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Στο εξής θα είμαστε μια δύναμη προτάσεων» δηλώνει ο Giancarlo Cancelleri που εκλέγεται στη Σικελία.

Ο Luca Frusone από την πλευρά του δηλώνει ότι για την ορκωμοσία θα φορέσει γραβάτα. «Δεν είμαστε και Ούφο, τέλος πάντων» δηλώνει.

Ωστόσο οι φόβοι υπερισχύουν. Ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera Aldo Gazzullo φαντάζεται τους Grillini να βιντεοσκοπούν με τα κινητά τις συζητήσεις στις επιτροπές της Βουλής και να τις ανεβάζουν αμέσως στο Διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ