Οι περισσότερες κάμερες ασφαλείας, κυρίως οι μαυρόασπρες, έχουν τη δυνατότητα να «βλέπουν» τα χαμηλά επίπεδα υπέρυρθρου φωτός, πράγμα που τις βοηθάει να «καταγράφουν» κατά το σούρουπο και την αυγή, καθώς και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού.
Προς επαλήθευση αυτής της θεωρίας δεν έχει κανείς παρά να θέσει σε λειτουργία την βιντεοκάμερά του και να στρέψει προς το φακό της το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Αλλάζοντας μερικά κανάλια και βλέποντας μέσα από την κάμερά του, διαπιστώνει κανείς ένα παλμό φωτεινής λάμψης που είναι αόρατη δια γυμνού οφθαλμού.
Δεδομένης της παραπάνω διαπίστωσης, μπορεί κανείς να κατασκευάσει ένα καπέλο υπέρυθρου φωτός, κολλώντας πάνω του όσο το δυνατόν περισσότερα υπέρυθρα «λεντάκια» (LED), τα οποία είναι πάμφθηνα και τα βρίσκει κανείς παντού.
Συνδέοντάς τα, τέλος, με μία μπαταρία 9 volt, θα έχει φτιάξει ένα τρομερό «όπλο» κατά της μη εθελούσιας παρακολούθησης και καταγραφής του ατόμου του.
Οι άνθρωποι γύρω του δεν θα αντιλαμβάνονται τίποτα το ασυνήθιστο, ενώ οι κάμερες ασφαλείας σε δημόσιους χώρους και κτίρια το μόνο που θα μπορούν να «βλέπουν» θα είναι μία ισχυρή λάμψη υπέρυθρου φωτός που θα «λούζει» σαν φωτοστέφανο το κεφάλι του, κρύβοντας το πρόσωπό του.