Το δρόμο της διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση με τη «μαύρη τρύπα» των 12 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στον ΕΟΤ, ενώ την ίδια ώρα ο Οργανισμός ταλανίζεται από καταγγελίες από τον πρώην γενικό γραμματέα και τους εργαζομένους για ατασθαλίες.
Η τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΤ αφορά 12 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά λείπουν από τους ισολογισμούς του 2011 και εντοπίστηκε από ορκωτούς λογιστές σε πόρισμα που παρέδωσαν στις 6 Δεκεμβρίου 2012. Γενικός γραμματέας ήταν ακόμα ο Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και στη συνέχεια ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστεί πότε εξαφανίστηκαν τα 12 εκατομμύρια. Κι αυτό γιατί, όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, οι ορκωτοί λογιστές στο πόρισμά τους διαπίστωναν ότι έλλειπαν 12 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του ΕΟΤ, αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ποια χρονική περίοδο εξαφανίστηκαν αυτά τα χρήματα! Θα μπορούσαν, λένε οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στις εφημερίδες, να προέρχονται ακόμα και από τις κυβερνήσεις Καραμανλή.
Έλεγχος από Ράμπο του Γενικού Λογιστηρίου
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του ΕΟΤ επικρατεί αναβρασμός, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έστειλε «Ράμπο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού. Οι στόχοι του ελέγχου είναι πολλαπλοί. Αφενός να εξακριβωθεί πως ακριβώς έφτασαν στα χέρια του πρώην ειδικού συμβούλου Κώστα Βασιλάκου τα μπλοκ των επιταγών του ΕΟΤ, από τα οποία πλαστογραφήθηκε η επιταγή των 147.000 ευρώ με υπογραφή Καραχάλιου. Αφετέρου να διερευνηθεί η μαύρη τρύπα των 12 εκατ. ευρώ που εντόπισαν στο πόρισμά τους οι ορκωτοί λογιστές.
Παράλληλα, να διερευνηθούν οι καταγγελίες τόσο των εργαζομένων του ΕΟΤ (ο πρόεδρός τους Κωνσταντίνος Ράντος μιλούσε χτες για πάρτι με τα χρήματα του δημοσίου, αναφέροντας και τους πρώην υπουργούς Άρη Σπηλιωτόπουλο και Διονύση Λιβανό) όσο και του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Νίκου Καραχάλιου ο οποίος χαρακτήρισε την πλαστογραφία της υπογραφής του «ερασιτεχνική απάτη μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ».
Από την πλευρά τους τα κόμματα ζητούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «πολύ μεγάλη ευκολία με την οποία κάποιος εμφανίζεται να εισπράξει» δημόσιο χρήμα και ότι αυτό θα «πρέπει να μας κάνει όλους το λιγότερο να είμαστε καχύποπτοι». Το ΠΑΣΟΚ προσωποποιεί την υπόθεση σε διαμάχη Κεφαλογιάννη-Καραχάλιου μιλώντας για «οξεία διαμάχη και αλληλοκατηγορίες μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του ΕΟΤ» και «κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα». Η ΔΗΜΑΡ μιλά για τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της επιταγής και ζητά να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες αν υπάρχουν και για τα 12 εκατ. που λείπουν και μάλιστα να διερευνηθούν σε βάθος χρόνου.