Μετά από μια δραματική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εντολή του πρωθυπουργού, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναγκάστηκε να προβεί σε άτακτη υποχώρηση και να ανακαλέσει ουσιαστικά την απόφασή του για την καρατόμηση των 165 στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών με στελέχη της ΔΑΚΕ.
Στη σύσκεψη όπου μετείχαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι κύριοι Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας αποφασίστηκε:
- Να μην απομακρυνθεί κανένας από τους διευθυντές και υποδιευθυντές των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει.
- Οσοι απομακρυνθούν, οι αντικαταστάτες τους θα υπογράψουν μια πράξη τοποθέτησης με βάση την οποία θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο με βάση τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία της απόδοσής του.
Ετσι, δεν θα χρειαστεί να απασχολήσει ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα,όπως αρχικά είχε αποφασιστεί το μεσημέρι σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών που είχε συγκληθεί από τον Γιάννη Στουρνάρα μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ.
Τα στελέχη της Ιπποκράτους από την πρώτη στιγμή διευκρίνησαν ότι δεν υπάρχει θέμα προσώπων αλλά θεσμών καθώς το αίτημα ήταν να γίνει αξιολόγηση και μετά να φύγουν και όλοι αν χρειάζεται
Επίσης, λογικά δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί -τουλάχιστον με αυτό το θέμα- η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ.
Νωρίτερα πάντως η Ομοσπονδία των Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αποκαλούσε τον κ. Μαυραγάνη «Μαυρογιαλούρο».
Μετά το πέρας της συνάντησης το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Η τοποθέτηση προϊσταμένων των οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία.
Συγκεκριμένα:
1) Για όσες περιπτώσεις έχει λήξει η θητεία , η τοποθέτηση θα γίνει με βάση την διαδικασία και τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 21 του άρθρου 55 ν. 4002/11 , όπως ισχύει σήμερα. Οι αποφάσεις τοποθέτησης των νέων προϊσταμένων θα εξειδικευθούν ως 31/12/2012 με τους συγκεκριμένους στόχους (ποιοτικούς και ποσοτικούς) που πρέπει αυτοί να πετύχουν κατά την διάρκεια της θητείας τους και οι οποίοι και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο όπως ορίζει ο νόμος .Εξυπακούεται πως στην κρίση για την κάλυψη των ανωτέρω θέσεων μετέχουν όλοι όσοι διαθέτουν τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα.
2) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί ως τις 31/1/2013, θα καθοριστούν ο τρόπος, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου επίτευξης των στόχων της προηγουμένης παραγράφου, στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών.
3)Για όσες περιπτώσεις δεν έχει λήξει η θητεία, οι σημερινοί προϊστάμενοι παραμένουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με το νόμο και θα υπόκεινται στα κριτήρια αξιολόγησης που θα τεθούν».
Από την πλευρά του ο κ. Σαχινίδης τόνισε:
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα σε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, να συζητήσουμε το ζήτημα που ανέκυψε με τις τοποθετήσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου τμήματος Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών.
Συμφωνήθηκε ότι οι τοποθετήσεις αυτές θα γίνουν με την ισχύουσα νομοθεσία όπως ζητήσαμε χθες.
Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να εφαρμοστεί από δω και στο εξής ο νόμος με όλες τις προβλέψεις του».
Φωτογραφία Eurokinissi