Σε άτακτη υποχώρηση εξαναγκάστηκε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού έφτασαν στα όρια της... επανάστασης.
Ετσι, μετά από μόλις ένα 24ωρο ζωής, η φορολογική κλίμακα που προέβλεπε συντελεστή 45% από τις 26.000 ευρώ και πάνω, αλλά και έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως, μπήκε στο συρτάρι και έδωσε τη θέση της στην προηγούμενη κλίμακα.
Το παρασκήνιο ήταν έντονο καθώς από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το νέο σενάριο για τη φορολογική κλίμακα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς ακόμα και οι ελάχιστοι βουλευτές που κατάλαβαν τι ακριβώς φέρνει η νέα εκδοχή της κλίμακας, έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά ένα σενάριο που προβλέπει συντελεστή 45% από τις 26.000 ευρώ και πάνω, πόσο μάλλον όταν εκκρεμεί το μείζον θέμα της κατάργησης του αφορολογήτου των παιδιών.
Κατόπιν τούτου, ήταν θέμα χρόνου να δοθεί εντολή άνωθεν, προκειμένου να ξαναμπεί στο συρτάρι η εν λόγω εκδοχή και να ξαναβγεί το σχέδιο κλίμακας που έχουν ήδη στα χέρια τους τα κόμματα.
Το απόγευμα κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο αρμόδιος υφυπουργός για τα έσοδα Γιώργος Μαυραγάνης ο οποίος έλαβε σαφείς οδηγίες από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βρεθούν ισοδύναμα για τις ρυθμίσεις που έχουν συγκεντρώσει τα πυρά όλων των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις ενόψει της νέας σύσκεψης που θα έχουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Το πρόβλημα για όσους το...λησμόνησαν είναι, όμως, ότι η κλίμακα που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα από τη προηγούμενη εβδομάδα, προκαλεί επιβαρύνσεις από τις 26.000 ευρώ και πάνω για φορολογούμενους χωρίς παιδιά, από τις 12.000 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί και από τις 10.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, ενώ οι τρίτεκνοι υφίστανται το μεγαλύτερο σοκ, καθώς χάνουν από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Η εικόνα των μεγάλων επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους με παιδιά, είναι πλέον, το βασικό πεδίο διαφωνιών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητάνε είτε να υπάρξει προσαύξηση στην έκπτωση των 1.950 ευρώ είτε να αυξηθούν τα επιδόματα.
Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογίας και σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην αύξηση των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, με παράλληλο «ψαλίδι» στα επιδόματα για ένα και δύο παιδιά, ενώ επισημαίνεται ότι προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών είναι η εξασφάλιση ισοδύναμων μέτρων 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενίσχυσης για τρίτεκνους- πολύτεκνους.
Η εισήγηση για τη κλίμακα:
- Για εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 1.950 ευρώ
- Για εισόδημα από 18.001 έως και 29.000 ευρώ η μείωση των 1.950 ευρώ περιορίζεται κατά 50 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος
- Για εισόδημα από 29.001 ευρώ η μείωση των 1.950 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.
Φωτογραφία: Eurokinissi