Στην μακρά αλυσίδα των επιχειρήσεων που χτυπάνε «κανόνι» προστέθηκε και η αλυσίδα «FOKAS». Η 53χρονη Βασιλική Φωκά, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας πέτυχε να υπαχθεί στο πτωχευτικό άρθρο 99, κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες καταστήματα κλείνουν και οι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο. Aλλά και η ιστορία της Βασιλικής από μόνη της είναι ένα ελληνικό πολιτικο-οικονομικό σήριαλ.
Οι μισοί από τους 40 εργαζομένους στο κατάστημα Φωκάς στην οδό Ερμού στην Αθήνα έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και όπως αναφέρει η δικηγόρος των εργαζομένων «μερικοί έχουν να πληρωθούν από τον Ιούλιο του 2012 και πληρώνονται κάποια έναντι. Αυτά τα έναντι είναι 50 και 100 ευρώ ανάλογα με τον εργαζόμενο».
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η εταιρεία Fokas αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις κύρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των πωλήσεων και του υψηλού δανεισμού (80 εκατ. ευρώ).
Η Βασιλική Φωκά, ο Αστέριος και ο Ακης Τσοχατζόπουλος
Η κυρία Βασιλική Φωκά είναι σήμερα πρόεδρος της εταιρείας Νεφέλη Ενδυματική ΑΕ, η οποία ανήκει στον όμιλο Φωκά. Tα τελευταία 20 χρόνια διοικεί ουσιαστικά τον κολοσσό FOKAS, τον οποίο ίδρυσε ο 80χρονος πατέρας της Λέανδρος, σημερινός πρόεδρος της εταιρείας.
H Bασιλική Φωκά είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Oμίλου από το 1985.
Γεννημένη στις 28 Αυγούστου 1958, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών σήμερα, η κυρία Φωκά είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Είναι πρώην σύζυγος του Αστέριου Οικονομίδη, του ιδρυτή της Arcon Constructions, ο οποίος είναι τρόφιμος των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού αφού καταδικάστηκε γιατί συμμετείχε στην οργάνωση που διεύθυνε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος για να ξεπλένει τις μίζες από τα εξοπλιστικά.
Ο πατέρας της Λέανδρος ξεκίνησε από το Βατούμ της Ρωσίας
Τρία αδέλφια από το Βατούμ της Ρωσίας, ο Απόστολος, ο Λέανδρος και ο Οδυσσέας Φωκάς επιστρέφουν στην πατρίδα. Προορισμός τους, η Θεσσαλονίκη. Ενας πάγκος στη Στοά Σαούλ χρησιμεύει ως επαγγελματική στέγη, όπου πουλούσαν καλτσόν και εσώρουχα. Γρήγορα, θα αποδειχθεί μικρός, όπως έγραφε προ ετών γλαφυρά η Καθημερινή.
Το 1936, τα τρία αδέλφια συστήνουν την εταιρεία «Βεργόπουλος», προπομπό της «Φωκάς». Την ίδια χρονιά ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Το 1958, τα τρία αδέλφια ανέλαβαν τη διοίκηση της εταιρείας, μετονομάζοντάς την σε «Φωκάς», ενώ κατά τη δεκαετία 1970-1980 τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξή της. Το κατάστημα της οδού Ερμού στη Θεσσαλονίκη, επεκτείνεται (1970-71) δημιουργώντας τη γνωστή πια «γωνία του Φωκά» στη συμπρωτεύουσα.
Το τέλος της δεκαετίας του '70 όμως, θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη επιτυχία για τον όμιλο. Το 1978 εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή 48-50, σε έκταση 7.500 τ.μ. Πλέον, είχε έλθει η ώρα της δεύτερης γενιάς να μπει δυναμικά στη διοίκηση της εταιρείας. Στρατηγική επιλογή, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1980-1990, είναι η είσοδος στη χονδρική πώληση και η αντιπροσώπευση ξένων εμπορικών σημάτων στην ελληνική αγορά, κατά τις επιταγές της εποχής.
Ετσι, ξεκινά η μεταμόρφωση των καταστημάτων του ομίλου, με τη δημιουργία περισσότερων από 250 shops-in-shop. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ταυτόχρονα αποτέλεσε ασπίδα προστασίας του ομίλου, σε μία εποχή που το καταναλωτικό κοινό άλλαζε προτιμήσεις και απαιτούνταν προσαρμοστικότητα εκ μέρους των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο όμιλος κατέστη πιο ευέλικτος, αφού πλέον μπορούσε να προχωρήσει στη δημιουργία monobrand και multibrand καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Η αρχή αυτής της νέας φιλοσοφίας έγινε με τα δύο πρώτα καταστήματα «Original Levi's Stores» στη Θεσ/νίκη και την Αθήνα.
Στη δεκαετία του '90
Το 1999 η εταιρεία «Φωκάς» αναμορφώνει εσωτερικά και εξωτερικά και ανακαινίζει το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ερμού και Βουλής, συστήνοντας τη φιλοσοφία του πολυκαταστήματος «Fokas» στους Αθηναίους. Η επιχείρησε κατάφερε να λειτουργούν σε όλη τη χώρα οκτώ (8) πολυκαταστήματα και ένα πολυκατάστημα Stock House στην Αθήνα, απασχολώντας 1.500 άτομα προσωπικό.
Στη φυλακή ο Αστέριος
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Αστέριος Οικονομίδης είναι ο άνθρωπος που εμπλέκεται στην αγορά των διαμερισμάτων τρίτου και τετάρτου ορόφου, επί της οδού Δεινοκράτους 60, επιφάνειας 402 τ.μ. , από την Βluebell SA και στην ένα χρόνο αργότερα πώληση της , στις 2 Ιουνίου 2005 στην Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Η κατασκευαστική του εταιρεία, Arcon, εμπλέκεται ωστόσο και στις επισκευαστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κατά την περίοδο 2002-2006 με αντίτιμο 709.872.50 ευρώ, καταβλητέα από την ΤORCASO INVESTMENT LTD και την NOBILIS INTERNATIONAL LLC. Ο ίδιος κατηγορείται ότι από το 2002 μέχρι και το 2007 (ενεργώντας από κοινού με Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα) εκτέλεσε επισκευές στο ακίνητο επί των οδών Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας 45 μέσω της TORCASO συνολικής αξίας 2.396.190 ευρώ. Πολλές οι συμπτώσεις, από τη στιγμή μάλιστα που η TORCASO εμφανίστηκε να πληρώνει μόνο 360.000ευρώ.
Ο κύριος της ARCON
Ο Αστέριος ή για τους γνωστούς του Στέλιος Οικονομίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της άλλοτε κραταιάς κατασκευαστικής εταιρείας ARCON, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από χαμηλά, ενώ στα φοιτητικά του χρόνια πέρασε από την ανανεωτική Αριστερά.
Άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό όταν επισημοποίησε τη σχέση του με τη Βασιλική Φωκά, με την οποία πήρε διαζύγιο πριν από αρκετά χρόνια. Ασχολήθηκε ένα διάστημα με τα πολυμάγαζα της οικογένειας της συζύγου του, ενώ την εποχή της άνθησης του «real estate» δημιουργεί την ARCON, η οποία πολύ σύντομα άρχισε να είναι σε όλα τα μεγάλα «ντιλ».
Οι επαγγελματικές του δοσοληψίες με την οικογένεια Τσοχατζόπουλου ήταν άγνωστες στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποκαλύφθηκε με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Ο κ. Οικονομίδης εμπλέκεται σε όλες τις «θολές» αγοραπωλησίες ακινήτων της οικογένειας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ενώ η εταιρεία του πριν από περίπου έναν χρόνο έκανε αίτηση για να ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Η ξαφνική άνοδος
Ο γνωστός επιχειρηματίας ξεκίνησε τη κατασκευαστική σταδιοδρομία του ως αρχιτέκτων μηχανικός το 1990 από την Θεσσαλονίκη. Έξι χρόνια αργότερα δημιούργησε την κατασκευαστική εταιρεία Arcon Constuctions στην Αθήνα. Η δουλειά πήγαινε καλά και οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτάθηκαν στα Βαλκάνια αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα οι προϋπολογισμοί των οποίων έφταναν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η Βασιλική Φωκά πάντρεψε τον Μιχάλη Ζήγρα, ξάδελφο του Ακη
Αφορμή για την ένταξη του επιχειρηματία στην «ομάδα» του Ακη Τσοχατζόπουλου ήταν η φιλική σχέση την οποία ανέπτυξε σταδιακά με τον Νικόλαο Ζήγρα. Στη συνέχεια έγιναν και κουμπάροι καθώς η Βασιλική Φωκά πάντρεψε τον Ζήγρα με τη Σώνα Λεοντοπούλου.
Το φθινόπωρο του 2011 η Arcon υπέβάλλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99, το οποίο απορρίφτηκε. Ο κατασκευαστικός «κολοσσός» του Οικονομίδη ήλθε αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία. Λίγους μήνες αργότερα ο επικεφαλής της βρέθηκε στη φυλακή, με τον ίδιο να ευελπιστεί και να δηλώνει μέσω του περιβάλλοντός του ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση θα ξεκαθαρίσει.