Σαμαράς: Ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας - iefimerida.gr

Σαμαράς: Ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μια γκρίζα περίοδος, που μας πήγαινε πίσω και μας απειλούσε άμεσα έκλεισε χθες» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τρίτης με αφορμή την απόφαση που πήρε το Eurogroup της Τρίτης για την Ελλάδας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «χθες έκλεισε και τυπικά – έκλεισε οριστικά – μια πολύ γκρίζα, μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα. Μια περίοδος διάχυτης απαισιοδοξίας στο εσωτερικό, διάχυτης αναξιοπιστίας διεθνώς, και γενικευμένης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας μας. Μια περίοδος που μας πήγαινε πίσω και που μας απειλούσε άμεσα και ως χώρα και ως κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της και να μετατρέψει «ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη».

«Κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος – το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – να ξαναγίνει βιώσιμο», συνέχισε.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμά του τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ εξηγώντας, πως «έξω από αυτό τα δεινά θα γίνονταν πολύ χειρότερα για όλους και οι απειλές κατά της χώρας πολύ μεγαλύτερες. Και πολύ πιο άμεσες».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup της Δευτέρας ο πρωθυπουργός είπε πως εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισ. και εξήγησε πως «για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, ενώ τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα.

Οπως είπε, περίπου επτά δισ. θα πάνε άμεσα στην Οικονομία, με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές, ενώ από τα υπόλοιπα εννιά δισ. περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες, τα περισσότερα θα πέσουν στην οικονομία.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επιτρέψει την επιστροφή της ρευστότητας στην οικονομία

Οσον αφορά τηνα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην Ελληνική οικονομία, «το αίμα της οικονομίας». «Δηλαδή για να ανακοπεί η ανεργία και να αρχίσει η Ανάκαμψη. Που αποτελεί και την υψίστη προτεραιότητά μας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πακέτο μέτρων που συμφώνησαν να αναλάβουν οι εταίροι της χώρας προκειμένου να μειωθεί το χρέος.

«Ανοιξε ο δρόμος για να την άμεση μείωση του χρέους μας μέσω επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλές τιμές, αλλά και για να μειωθούν τα επιτόκια στο υπόλοιπο χρέος μας, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πληρωμές να επιβαρύνουν λιγότερο τον Έλληνα φορολογούμενο. Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα πλέον θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ ακόμα δεν θα πληρώνουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως αυτό θα δώσει πολύ μεγάλες ανάσες στην Ελληνική οικονομία και θα της επιτρέψει να μπει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

«Κι ακόμα τα κέρδη που έβγαλαν οι ξένες τράπεζες από τα Ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της.Κι όλα αυτά χωρίς να μπούμε στη μεγάλη περιπέτεια της επίσημης χρεοκοπίας που θα υποθήκευε το μέλλον του τόπου για δεκαετίες», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, σε ότι αφορά το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας του Eurogroup, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτή είναι το γεγονός ότι μειώνει το χρέος της χώρας επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ. «Με δύο λόγια, επιβραβεύονται οι θυσίες του Ελληνικού λαού κι ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Ανοίγει ο δρόμος για την Αναγέννηση της χώρας»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, παραμερίζει όλα αυτά που ανέκοπταν το μέλλον της χώρας, δηλαδή τα μεγάλη χρέη, οι μεγάλοι τόκοι, ο φόβος της εξόδου από το ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για την Αναγέννησή της.

«Και το επιτύχαμε όλοι μαζί. Ολοι οι Ελληνες με τις θυσίες τους. Και όλοι όσοι πίστεψαν στην πολιτική μας, με τη στήριξη που έδωσαν:Και τα τρία κόμματα που αποτελούν τη σημερινή κυβέρνηση. Και πολύ μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, που δεν έδωσε καμία σημασία στις μεμψιμοιρίες και τις γκρίνιες. Δεν έπεσε στην παγίδα της διχόνοιας την ώρα που η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής», πρόσθεσε.

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά»

Εξήγησε, βέβαια, πως όλα αυτά δεν έγιναν ούτε εύκολα ούτε απλά. «Ηαν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης - πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, σε διαδοχικές φάσεις, σε πολλά επίπεδα και σε όλα τα σημεία του κόσμου.Αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δεν ήταν απλό αυτό. Μετατρέψαμε πολλούς εχθρούς σε φίλους. Επιτύχαμε πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούσαν απίθανα μέχρι πριν λίγο. Κι ανοίξαμε το δρόμο για ακόμα περισσότερα». είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα πρόσθεσε εμφατικά πως «μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά», κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, «αποδείχθηκε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική τακτική, από εκείνη όσων φωνάζουν πολύ και καταστρέφουν τα πάντα».

«Τη διαπραγμάτευση την κάνεις και την κερδίζεις. Δεν την διαφημίζεις εκ των προτέρων. Δεν την ξεφωνίζεις σε κάθε ευκαιρία. Και κυρίως, δεν την μπερδεύεις με τα εσωτερικά κομματικά σου παιγνίδια. Και διαπραγματευτική επιτυχία σημαίνει να κερδίζεις φίλους, να αλλάζεις συσχετισμούς να πετυχαίνεις συμφωνίες που σου δίνουν ανάσες και σου ανοίγουν δρόμους. Όχι να απομονώνεσαι από παντού», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Δεν μπορείς να σταματήσεις το πάρτι των τρωκτικών, αν δεν έχεις διαφάνεια»

Μιλώντας για τα όσα κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός εκτός από την επιμήκυνση της προσαρμογής, την αποφυγή του εξωτερικού λογαριασμού για τις πληρωμές του Ελληνικού κράτους, ανφέρθηκε και στην αποκατάσταση με νόμο της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά, λέγοντας πως «δεν μπορείς να σταματήσεις το πάρτυ των τρωκτικών, αν δεν έχεις απόλυτη διαφάνεια».

«Δεν θα περικοπούν ξανά μισθοί, συντάξεις, επιδόματα»

Αναφερόμενος σε αυτό που «καίει» ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δεν είναι άλλο από την περικοπή των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως «εξασφαλίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα», ενώ, όπως διευκρίνισε, αντίθετα «θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει. Τώρα εξασφαλίζουμε και πολύτιμες ανάσες για να έλθει η Ανάκαμψη πιο κοντά». «Η στρατηγική μας, λοιπόν, δικαιώθηκε, όπως λίγοι το περίμεναν», συμπλήρωσε.

«Τώρα, ανάπτυξη και επενδύσεις»

«Εχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά» συνέχισε στη δήλωση του ο πρωθυπουργός τονίζεοντας πως από εδώ και πέρα αποτελούν προτεραίοτητα η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. «Γιατί αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Κυρίως για τα νέα παιδιά. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία.Αυτός είναι πια ο αγώνας μας. Που τώρα, ουσιαστικά, ξεκινάει... Και θα τα κάνουμε όλα με την ίδια αποφασιστικότητα. Γιατί οι Έλληνες ενωμένοι είναι ακατανίκητοι».

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς εξήρε τη σημασία της ενότητας λέγοντας πως είναι το μεγαλύτερο όπλο μας για να βγούμε από την κρίση, αλλά και της ανταγωνιστικότητας, «της αξιοποίησης των ταλέντων του Έλληνα και του πλούτου αυτού του τόπου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο μας για να μπούμε σε σταθερή ανάπτυξη. Και να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κρίση».

«Ευχαριστώ τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη για τη στήριξή τους»

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους δούλεψαν για το στόχο της κυβέρνησης και κατονομάζοντας ιδιαίτερα τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που τη στηρίζουν, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, «για την καθοριστική συμμετοχή τους στην προσπάθεια και για την πολύτιμη συμπαράστασή τους. Ιδιαίτερα σε ώρες δύσκολες».

Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές που έδωσαν τη δική τους μάχη και πρόσθεσε: «Ξέρετε, η αποτυχία είναι πάντα ορφανή. Αλλά η επιτυχία έχει πολλούς πατεράδες. Όμως, η χθεσινή επιτυχία ανήκει πρωτίστως σε όλο τον Ελληνικό λαό. Κι αυτοί που μας πίστεψαν κι εκείνοι που δεν μας πίστεψαν κι εκείνοι που δίσταζαν ή ταλαντεύονταν ακόμα – κι ακόμα κι εκείνοι που πόνταραν στην αποτυχία μας – όλοι έχουν να ωφεληθούν, όλοι οι Έλληνες έχουν καλό να δουν από την χθεσινή επιτυχία. Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων, το κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας τώρα δυναμώνει. Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και Ευρωπαϊκή. Και με Έλληνες περήφανους. Με μια δημοκρατία σύγχρονη. Και μια κοινωνία ενωμένη, με αυτοσεβασμό και με αυτοπεποίθηση. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε. Το αποδείξαμε στο παρελθόν, το αποδείξαμε και τώρα. Θα το αποδείξουμε ακόμα περισσότερο στο αμέσως επόμενο διάστημα: Εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα... Και στα δύσκολα βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ