Από τους 325 δήμους της Ελλάδας μόνο 20-30 απέστειλαν σήμερα -ημέρα λήξης της προθεσμίας για την υποβολή καταλόγων με εργαζόμενους- διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας και κατάργησης θέσεων.
Αυτό υποστήριξε ο γ.γ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιάννης Τσούνης και διευκρίνισε πως αυτοί που απέστειλαν τις λίστες είναι όσοι δεν θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, και δεν καλούνται από την κεντρική Διοίκηση να μετακινήσουν υπαλλήλους.
Την ίδια ώρα, περίπου 240-250 δήμοι τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι έπειτα από τη μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ είναι αδύνατον να μείνουν εκτός Εποπτείας και Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.
Στελέχη της ΑΔΕΔΥ σημειώνουν πως «εκατό χρόνια μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας πάμε για μια νέα πλατεία Κλαυθμώνος», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την τροπή που θα πάρει το θέμα.
Άλλα στοιχεία «δίνει» το Υπουργείο
Στη μάχη των αριθμών μπήκε στη συνέχεια και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέλοντας να απαντήσει στα λεγόμενα του κ. Τσούνη.
Όπως ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη οι δήμοι που απέστειλαν στοιχεία για τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους φτάνουν τους 150, τα 12 εκ των 15 υπουργείων και αρκετές ανεξάρτητες αρχές και ΝΠΔΔ.
Παράλληλα, όπως γράφει το aftodioikisi.gr, από την πλευρά της κυβέρνησης θα δοθεί σιωπηρή παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους Δήμους.