Αν πιστέψουμε σχετικό δημοσίευμα της Die Welt, στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προσθέσουμε άλλο ένα «κρυφό» κράτος-μέλος – και μάλιστα προς μεγάλη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών...
Πρόκειται για τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης μετά τις ΗΠΑ, ενώ ολοένα και πιο έκδηλη γίνεται η θέλησή της για ανάπτυξη διμερών σχέσων με τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ξεχωριστά.
Στις αρχές του Σεπτέμβρη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προσκάλεσε στο Πεκίνο 16 χώρες από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με σκοπό τη διεξαγωγή ενός «Ευρωπαϊκού Συνεδρίου», κατά το οποίο θα γιορταζόταν η δημιουργία μίας νέας ένωσης των κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών κρατών. Και παρ' όλο που τα 10 εξ αυτών είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν σκέφτηκε να καλέσει κάποιον αξιωματούχο της τελευταίας, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, χαρακτηρίζοντας την κινεζική πρωτοβουλία ως ενδεικτική μιας πολιτικής στρατηγικής του «διαίρει και βασίλευε» με στόχο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσο οι Βρυξέλλες αρνούνται να ανταποκριθούν σε ζητήματα τα οποία η Κίνα θεωρεί φλέγοντα - όπως η άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και η αναγνώριση της ως οικονομία της αγοράς - το Πεκίνο θα συνεχίσει να οικοδομεί αργά και αθόρυβα σχέσεις εξάρτησης με συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως έχει ήδη κάνει με την Ελλάδα (λιμάνι του Πειραιά) και την Ουγγαρία (λήψη ειδικού δανείου).
Παρ' όλο που οι Κινέζοι διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι ένας εκ των στόχων αυτής της οικονομικής συνεργασίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ε.Ε., οι Βρυξέλλες στέκονται με καχυποψία απέναντι στις κινήσεις της υπερδύναμης, θεωρώντας πως το Πεκίνο εκμεταλλεύεται την οικονομική υπεροχή της για να μετατρέψει τις χώρες της νεοσυσταθείσας ένωσης σε λόμπι προώθησης των συμφερόντων της.