Με ένα απίστευτο μπάχαλο ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής που θα οδηγήσει απόψε τα μεσάνυχτα στην ψηφοφορία των μέτρων του «Μνημονίου 3».
Επειδή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την πίεση χρόνου και για το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουν όλοι να μιλήσουν.
Στην έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε όνειδος τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς χαρακτήρισε κατάπτυστο το νομοσχέδιο.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε ψηφοφορία δια απλής εγέρσεως, ως είθισται. Όμως, αμφισβητήθηκε έντονα η καταμέτρηση που έγινε και τότε ακολούθησε την λύση της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ!
Η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου μια ώρα και έγινε ένας αγώνας δρόμου για να συγκεντρωθούν οι βουλευτές αφού η ολομέλεια ήταν σχεδόν άδεια. Ακόμη και ο πρωθυπουργός φέρεται να μπήκε ασθμαίνων στην Βουλή όταν ενημερώθηκε για το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που έκανε απαραίτητη την παρουσία του.
Στη συνέχεια, έγινε η ονομαστική ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 217 βουλευτές. Από αυτούς 170 βουλευτές ψήφισαν «όχι» επί της αντισυνταγματικότητας και μόνο 47 ψήφισαν «ναι».
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, με καθυστέρηση σχεδόν 4 ωρών ξεκίνησε η συζήτηση με τις αγορεύσεις των εκπροσώπων των κομμάτων.
Γκρίνια για τον Μεϊμαράκη
Ο πρόεδρος του Σώματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρά την ρητή διάταξη του άρθρου 100 του κανονισμού της Βουλής που αναφέρει ότι η απόφαση για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου λαμβάνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση δέχθηκε το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των ανεξάρτητων Ελλήνων να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Πιθανώς γιατί είδε ότι αν επαναλάμβανε την καταμέτρηση των παρόντων η ψηφοφορία να χανόταν. Απορία επίσης προκαλεί γιατί δεν επικαλέστηκε το τεκμήριο της πλειοψηφίας που πάντα εφαρμόζεται σε ανάλογες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
Γκρίνιες όμως για την εικόνα της Βουλής διατυπώθηκε και από βουλευτές της της ΝΔ που είδαν το πρωί να είναι άδεια τα περισσότερα υπουργικά αλλά και τα βουλευτικά έδρανα.
«Που είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές μας σε μια τόσο κρίσιμη μέρα» έλεγαν νεοδημοκράτες βουλευτές στο καφενείο της Βουλής.
Ο κανονισμός όμως παραβιάστηκε και ως προς το χρόνο συζήτησης του νομοσχεδίου καθώς ενώ η σχετική διάταξη προβλέπει η συζήτηση σε νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να μην ξεπερνά τις 10 ώρες και στην προκειμένη περίπτωση το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης είπε στους βουλευτές μετά την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης «εγγραφείτε για να μιλήσετε και όσο πάμε 12 - 1 τη νύχτα».
Η τρίτη παραβίαση αφορά το χρόνο διακοπής της συνεδρίασης προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία . Ενώ ο κανονισμός προβλέπει διακοπή 10 λεπτών για ονομαστική έχει περάσει ήδη μια ώρα και η συνεδρίασης δεν έχει ξεκινήσει.
Νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ελαστική εφαρμογή των προβλεπομένων ως προς το χρόνο λήξης της συζήτησης (σ.σ. προβλέπεται δεκάωρη συζήτηση στη διαδικασία του κατεπείγοντος).
Είπε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι μια διαδικασία που δεν ευχαριστεί τη Βουλή, ούτε και την κυβέρνηση, και που δεν τιμά εκείνους που κάνουν κατάχρησή της. Επικαλέστηκε, όμως, την αιτιολογία της κυβέρνησης ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις.
Σχολιάζοντας τις φραστικές επιθέσεις από τα βουλευτικά έδρανα, δήλωσε ότι το προεδρείο δεν εκβιάζεται από τις φωνές.
«Η κυβέρνηση και κάθε βουλευτής που θα ψηφίσει παίρνει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή του λαού- και γι' αυτό καλούμε τον λαό σε διαρκή ανυπακοή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι «ρημάζει ο τόπος, με ένα ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».
Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς ζήτησε απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και πρόωρες εκλογές.
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια για την αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου.
Καντε κλικ ΕΔΩ για να τη δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή.
Φωτογραφια: Eurokinissi