Αυτή η απολαυστική συνταγή λέγεται au gratin «ογκρατέν» γιατί ξεροψήνεται για λίγο στο φούρνο και κάνει μια υπέροχη ροδαλή κρούστα. Οι Γάλλοι αποκαλούν αυτή τη συνταγή Ογκρατέν Ντοφινουά γιατί έγινε διάσημη στην περιοχή Ντοφινέ όπου παράγουν καλές πατάτες.
Υλικά
1 kg πατάτες
1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα γάλα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες. Προσέξτε οι πατάτες να είναι καλής ποιότητας ώστε να μη λυώσουν σαν πουρές.
2. Τοποθετείστε τις ροδέλες στο ταψάκι φούρνου και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Ανακατέψτε με τα χέρια το μείγμα για να απλωθεί το σκόρδο παντού.
3. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα με τρόπο ώστε να σκεπάζει ελαφρά τις πατάτες.
4. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Είναι καλύτερα αν βάλετε και 1-2 μικρά κομματάκια βούτυρο, χρυσίζει η επιφάνεια και νοστιμίζει διπλά.
5. Ψήνετε στο φούρνο επί 50 λεπτά σε θερμοστάτη μεταξύ 180-150.
Οι πατάτες ογκρατέν συνοδεύουν καταπληκτικά το ψητό κρέας. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν κυρίως πιάτο αν συνοδευτούν με μια πράσινη σαλάτα και τυριά ή λίγο προσούτο.