Την αποφασιστικότητά του να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Είχε προηγηθεί σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της οποίας προέκυψε εμπλοκή με τα εργασιακά αλλά και με τη διαφαινόμενη απαίτηση της Τρόικα για «ειδκό λογαριασμό» στον οποίο θα κατατεθεί η δόση των 31,5 δισ. .
Ο πρωθυπουργός, σε δραματικό τόνο τόνισε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και συμπλήρωσε ότι «το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλαδα και το μέλλον της», «δεν κάνω πίσω από αυτό» συμπλήρωσε.
«Δεν θέλω να σκεφτώ αυτήν την ώρα, αν δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι» είπε, ενώ έκανε έκκληση για την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε» τόνισε.
Βενιζέλος: Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό το εργασιακών
Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι οι δανειστές μας απαιτούν να έχουν οι ίδιοι τη διαχείριση των χρημάτων που θα μας δώσουν, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και προκλητικό να ανοίγει ξανά το θέμα των εργασιακών.
«Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών, που δε συνεισφέρουν τίποτα στο δημοσιονομικό μας στόχο και που ουσιαστικά δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχει μεσολαβήσει πραγματικά τίποτα ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Οκτώβριο που να δικαιολογεί να ξανατίθενται παρόμοια θέματα. Τα είχαμε συζητήσει την περίοδο της άνοιξης πριν τη μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή είναι το ακραίο όριο, όπως έχω πει και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει την εφαρμογή της, χωρίς να έχουμε αποτελέσματα και αξιολόγηση, είναι πραγματικά αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει παρόμοια συζήτηση».
«Δεν είμαστε προτεκτοράτο» συνέχισε, απευθυνόμενος στην Τρόικα, «αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας».
«Επίσης θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα», είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δανειστές μας απαιτούν η χρηματοδότηση της χώρας να γίνει σε κλειστό λογαριασμό και για το λόγο απευθυνόμενος στην Τρόικα χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό «προτεκτοράτο».
Συγκεκριμένα, κύκλοι της Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι «υπάρχει υποψία» πως η Τρόικα αξιώνει την ύπαρξη ενός διαφορετικού λογαριασμού, ο οποίος θα είναι δεσμευμένος. Δηλαδή, ότι η δόση θα κατατεθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα απελευθερώνονται σταδιακά τα ποσά ανάλογα με την πρόοδο των μέτρων. Λογαριασμός ο οποίος θα ελέγχεται από άλλο φορέα (EFSF) και πάντως όχι η ΤτΕ και το ΓΛΚ.
Μάλιστα λίγο αργότερα το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμα που εστάλη - όπως αναφέρει - στην κυβέρνηση από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το σημείωμα αυτό και όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα δημοσιονομικής διακυβέρνησης, με τη δημιουργία «δεσμευμένου λογαριασμού κλπ».
Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα διότι, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους «κάποιοι αμφισβητούν» ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε το θέμα, καθώς και ότι το θέμα το έθεσε ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη, όπου και συζητήθηκε.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν έχει σημασία τί σου στέλνουν οι δανειστές, αλλά τι και αν απαντάει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράγοντες του υπουργείο οικονομικών ανέφεραν ότι το θέμα του «δεσμευμένου λογαριασμού», το οποίο έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, αφορά «σε μια ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ».
Ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες κρίνονται τα πιο κρίσιμα σημεία μιας συμφωνίας που μόνο αν είναι ολοκληρωμένη θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει μια πλήρη στροφή.
«Η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά. Αυξάνει την ταμειακή πίεση. Αλλιώς φανταζόμουν τη διαπραγμάτευση», συνέχισε και πρόσθεσε πως «εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση. Μέσα στις επόμενες μέρες κρίνονται τα τελικά στοιχεία μιας συμφωνίας που μόνο αν είναι ολοκληρωμένη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει τη στροφή για έξοδο από την κρίση».
«Υπάρχουν περιθώρια, τα μέτρα να γίνουν στο εσωτερικό τους περισσότερο αναλογικά και ισορροπημένα χωρίς οριζόντιες παρεμβάσεις σε συντάξεις και φορολογία», συνέχισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μάλισατα πως «υπάρχουν περιθώρια τα μέτρα να γίνουν περισσότερο αναλογικά» και τόνισε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευτεί πολιτικά με τους δανειστές σε ανώτατο επίπεδο.
«Το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι καθαρά πολιτικό» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος. «Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτελέσματα».
ΔΗΜΑΡ: Δεν θα δεχθώ και δεν θα ψηφίσω τις αφξιώσεις της Τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε πως οι απαιτήσεις της Τρόικα για τα εργασιακά τον βρίσκουν κάθετα αντίθετο.
«Δεν θα δεχθώ και δεν θα ψηφίσω τις αξιώσεις της Τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι ήδη αποσαρθρωμένες», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
«Δεν έχουν σχέση με την δημοσιονομική εξυγίανση, θέλουν ουσιαστικά καθηλωμένους τους μισθούς», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι όσα επιμένει να ζητάει η Τρόικα τον βρίσκουν αντίθετο, καθώς οι αξιώσεις της ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις.
Μάλιστα προειδοποίησε πως εάν γίνουν δεκτές οι αξιώσεις της τρόικας - και ο ίδιος, όπως είπε, αγωνίζεται να μην γίνουν - θα αυξηθεί η ανεργία και οι απολύσεις. «Οι αξιώσεις της είναι απαράδεκτες», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.